De ins en outs over laseren

Afbeelding voor De ins en outs over laseren

In het najaar ‘vergeet’ je het misschien om af en toe te doen en wat maakt het uit. Niemand ziet dan je benen, toch? Haartjes op je benen en andere lichaamsdelen. Waarom zitten ze daar eigenlijk? En wat zijn we er veel tijd (en geld!) aan kwijt, om ze lekker glad te krijgen. Wil je zomer 2016 echt verlost zijn van die haartjes én van scheren of waxen dan is er eigenlijk maar één manier: laseren. Kan iedereen zomaar beginnen met laseren, hoe werkt het, is het pijnloos en veilig? Fikriye Avsever-Balikoc, de eigenaresse van cityspa ‘Less is More’, legt het allemaal haarfijn uit.

Wanneer kun je het beste beginnen met laseren?
“Hoewel een gemiddelde lasersessie slechts enkele minuten duurt, kost een complete laserbehandeling je meer tijd. Alleen haren in de actieve groeifase zijn namelijk gevoelig voor laserlicht. Een complete laserbehandeling bestaat uit zo’n vier tot acht lasersessies. Na elke lasersessie moet je zes tot acht weken wachten voordat je weer een behandeling kunt ondergaan. Kortom: laseren is best een (tijd)commitment en het is dus praktisch om in het najaar te beginnen met laseren zodat je rond de zomerperiode mét mooie gladde benen van de zon kunt genieten.”

Zijn er laser-regels?
“Voor de start van iedere lasersessie mag je huid om pigmentvlekken te voorkomen vier weken geen zon (ook geen zonnebank) hebben gezien en je mag ook 4 weken lang niet epileren en waxen. Na een lasersessie mag je wel weer scheren en waxen, maar je moet de zon nog vermijden en een hoge zonfactor gebruiken indien je toch het gebied dat is gelaserd aan de zon gaat blootstellen.”

Is laseren veilig?
“Het laseren van haar is net zo veilig als het laseren van je ogen of de huid. Tijdens het laseren krijg je een veiligheidsbril op en het eindresultaat is naast het gebruik van de juiste apparatuur ook afhankelijk van degene die de behandeling uitvoert.”

Kan iedereen zijn haar weg laten laseren?
“Alleen haar met pigment kan met laser (of IPL) worden behandeld. Heb je blond of grijs haar dan kan ik dat dus niet laseren. Heeft een klant rossig haar, dan deel ik ook vooraf al mijn twijfels met de klant of een laserbehandeling het gewenste eindresultaat zal hebben.”

Grootste misvatting over laseren?
“Pijnloos is het zeker niet, terwijl veel mensen dit wel denken. Vergelijk het met een elastiekje die constant tegen je huid schiet. Na een behandeling is je huid een beetje rood en kan deze gevoelig zijn. Direct na een lasersessie kun je wel al je activiteiten hervatten.”

Waarom is laseren vrij prijzig?
“Laseren is een investering in jezelf. Heb je bijvoorbeeld je benen laten laseren dan heb je de rest van je leven gladde benen. Je bespaard jezelf indirect dus geld en tijd. Je hoeft geen geld meer uit te geven aan waxen, epileren of scheren en de tijd die je eerst nodig had om je benen haar vrij te krijgen kun je nu aan iets anders besteden. Verzekeringen vergoeden, behalve het gelaat, laseren niet. Er zijn salons waar ontharen goedkoper is, maar weet wel dat ze dan vaak IPL gebruiken i.p.v. laser. Met flitsen (IPL) beschadig je alleen de haren en vernietig je ze niet. Je zult meer behandelingen nodig hebben en de haren komen uiteindelijk weer terug. Voordat je waar dan ook met een laserbehandeling begint is het belangrijk om te weten of ze laser of IPL gebruiken en, indien ze inderdaad laseren, welk laserapparaat ze gebruiken.”

Waarom laseren bij Less is More?
“Ik heb ruim zes jaar ervaring met laseren. En wat ik merk is dat veel cliënten het extra fijn vinden dat ik hiervoor werkzaam was in het ziekenhuis waar ik ook met laser heb gewerkt. Bij Less is More gebruik ik de Soprano laser XL. Dit is een hele goede, hoger segment laserapparaat. Uiteraard heb ik bij mezelf het apparaat uitgebreid getest en alle laserbehandelingen worden bij Less Is More door mij uitgevoerd. Dit vind de klant prettig en ik ook.”