We zien goed groen dankzij Bleshyou

Afbeelding voor We zien goed groen dankzij Bleshyou

De mooie plantjes van Bleshyou hebben al op enkele plekken in Nijmegen gestaan, maar eigenaresse Ilse van Asten (25) heeft bij 512 Nijmegen nu echt haar stek gevonden. Bij 512 Nijmegen vind je op de begane grond de nieuwelingen en in de ruime kelder de tweedehandsjes. Al tijdens haar opleiding wist Ilse dat ze graag met haar handen zou willen werken, en na een seminar over ondernemen was haar Bleshyou-concept, het ruilen en verkopen van planten met een verhaal, een feit. De pakkende bedrijfsnaam Bleshyou is met een knipoog bedacht. Ze is (helaas) vaak verkouden dankzij een huisstofallergie en in combinatie met dikke, vette hooikoorts niest ze nogal vaak. Behalve groene blikvangers verkoopt Ilse ook mooie potten en hangers en werkt ze hard om haar collectie bijzondere nieuwe planten te laten groeien. “De juiste (hobby)kwekers vinden is nog een uitdaging”, aldus de onderneemster.

Waarom vind je planten met een verhaal zo aantrekkelijk?
“Tweedehands plantjes vind ik leuk, omdat het voor mij gelijk staat aan imperfectie. Het is bijvoorbeeld niet erg als een plant scheef is. Daarnaast zorg ik met mijn feel good concept Bleshyou voor minder groenverlies. Er komen veel verschillende plantjes binnen, allemaal met een andere levensverhaal en karaktereigenschappen. Sommige eyecatchers zijn meteen weer weg en anderen blijven hier heel lang staan totdat er dan opeens een plantenliefhebber binnenloopt die juist dat plantje wilt hebben.”

BleshYou 1

Hoe groen zijn jouw vingers?
“Inmiddels weet ik vrij veel over plantjes en verzorging. Wil ik nog meer achtergrondinformatie over een plant dan mail ik even met enkele kwekers en stuur wat foto’s door. Als een klant mij mailt over een groen exemplaar met witte stippen, dan kan dat bijvoorbeeld wolluis zijn. Ik adviseer ze dan hoe ze op een groene manier van wolluis af komen, maar willen ze er snel van af dan is een trip richting het tuincentrum de enige manier. Gelukkig, laat ik dit meteen even afkloppen, is het nog niet voorgekomen dat ik een plant niet kan redden. Meestal kan ik ze weer stekken.”

Advies voor mensen waar groen nooit mooi groen blijft?
“Te veel water geven. Zorg ervoor dat je potgrond eerst goed droog is voordat je de plant opnieuw water geeft: tenzij het een zeer water behoevende plant is. Verder bepaalt je huis ook hoe goed je plantjes groeien. Het is belangrijk dat een plant veel licht kan vangen. Staan je planten op de juiste plek? Ook een slechte ventilatie in huis werkt averechts. Dit zie je met name in veel nieuwbouwhuizen. Kortom: tuurlijk kan het aan je eigen groene vingers liggen, maar misschien ligt het wel eerder aan de huiselijke omgeving.”

BleshYou 2

Welke plantjes zijn Gram-waardig?
“De cactustrend blijft, maar de luchtplantjes (Tillandsia) zullen ook steeds populairder worden. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, geen aarde nodig, en zien er tof uit in een fijne wall hanger van bijvoorbeeld Draadzaken. Über hip is momenteel ook de pannenkoekenplant oftewel de Pilea Peperomioides. En misschien is het grote publiek er nog niet klaar voor, maar ik vind de bijzondere Caudex-plant, een opvallende bol die boven de grond groeit met daarop de stengels en bladeren, ook een geweldige plant voor als aanvulling op je interieur.”