De ondernemende meiden van de Nijmeegse benedenstad

Afbeelding voor De ondernemende meiden van de Nijmeegse benedenstad

Hippe koffiebarretjes, creatieve conceptstores en one-of-a-kind cafeetjes. De Nijmeegse binnenstad wordt steeds leuker en aan de stroom nieuwe toko’s lijkt (gelukkig) nog geen eind te komen. Het zijn echter niet de ervaren ondernemers die de deuren van deze succesvolle nieuwe hotspots openen, maar jonge nog-niet-zo-door-de-wol-geverfde doeners en durfals. Beren op de weg? Dat merken ze vanzelf wel. Samenwerken? Hoe meer, hoe beter. Haters? Die zijn er altijd. En hun ondernemersgeheim? “Heel hard werken”, aldus Leonne Verweij (27 jaar, Cali), Marleen de Kort (26 jaar, Bairro Alto) en Iris van Hees (27 jaar, Porch People).

Zelf ondernemen. Waarom in vredesnaam?
Iris: “Al tijdens mijn Hbo-opleiding kon ik niet wachten om voor mezelf te beginnen. Onze wereld is onze zaak, daar staan we aan het roer. Die vrijheid is super fijn. Nu verkoop ik alleen dingen die ik mooi vind en als een Porch-item minder goed verkoopt dan kan ik daar zelf iets doelgerichts aan doen.”
Marleen: “Ik heb werken altijd leuker gevonden dan school. Op hele jonge leeftijd was ik al afwasser, krantenbezorger en vakkenvuller. Als ik iets wil kopen, dan ga ik wel werken was mijn houding. Toch wilde ik na jaren in loondienst werkzaam te zijn geweest ook wel iets voor mezelf gaan opbouwen. Toen ik dit pandje zag belde ik meteen mijn oude baas en vroeg aan hem: ‘Kan ik dit?’. ‘Tuurlijk kan jij dat!’, was zijn reactie.”
Leonne: “Naast mijn studie aan de kunstacademie heb ik altijd in de horeca gewerkt. Werken met collega’s, sfeer creëren en een super mooi product neerzetten. Dat vind ik leuk. Toen ik met het idee speelde om voor mezelf te beginnen, keek ik natuurlijk ook naar Marleen en Iris. Zij zijn een voorbeeld. Als zij hier niet al met hun eigen zaak hadden gezeten, weet ik niet of ik zelf wel de stap had durven nemen.”

Meiden 1

Opgelet: probeer beren en haters te negeren
Marleen: “Ik was de eerste van ons drieën die in 2011 haar eigen zaak ging runnen. Ik weet nog dat ik toen dacht: hoe ga ik dit aanpakken? Ik was bang om te falen, maar tegelijkertijd dacht ik ook heel laconiek, dan heb ik het tenminste geprobeerd! Anderen hebben misschien een studieschuld, ik heb dan een zakelijke lening bij de bank.”
Leonne: “Mijn bedrijfslogo was al een half jaar voordat ik open ging af, terwijl dit helemaal niet mijn eerste prioriteit had moeten zijn. Dat is het voordeel van jong ondernemen: je ziet geen beren op de weg. Je bent nog onervaren en denkt dat ze er niet zijn. Dan voel je een hobbel en denk je: O’ja dat was er één!”
Iris: “In het begin had ik veel last van haters: ‘Heb je al gehoord wat Iris gaat doen?’. Toen moest ik dicht bij mezelf blijven en koers behouden. Het uiteindelijk doel is wel dat zij en anderen mijn plek net zo leuk vinden als ikzelf.”

Oud versus nieuw
Marleen: “In het begin had ik geen personeel en deed ik echt alles zelf. De eerste anderhalf jaar was ik zelfs de enige die de koffiemachine mocht aanraken. Op een gegeven moment moest ik dingen uit handen durven te geven. De beste ondernemers kunnen zichzelf tenslotte onmisbaar maken. Ik ben gestart met tweedehands spullen: tafels, stoelen en zelfs het kassasysteem. Alleen de koffiemachine was nieuw.”
Leonne: “Dat is denk ik ook het verschil tussen ons en de oudere generatie ondernemers. Wij struinen het internet af om onze inrichting bij elkaar te shoppen en op deze manier besparen we onszelf veel geld. Als ik alles nieuw zou hebben gekocht, dan had ik het dubbele bij de bank moeten lenen.”
Iris, Marleen & Leonne in koor: “En we werken samen. We zijn geen concurrenten.”

Meiden 2

Ondernemen voor Dummies
Marleen: “Voorheen ging ik nooit in discussie met leveranciers enzo. Ik was me erg bewust van het feit dat ik nog een jonge, beginnende ondernemer was. Daardoor heb ik wel fouten gemaakt en achteraf gezien had ik mezelf veel geld kunnen besparen”
Iris: “In het begin schat je jezelf, je ondernemers skills en zaak nog niet zo goed op waarde in. Je vergeet wat je al bereikt hebt en wat je echt waard bent.”
Leonne: “Terwijl ik inmiddels met Cali al mijn doel heb bereikt, maar dat dringt dan inderdaad (nog) niet 100% tot me door. Het gevoel alsof ik elk moment door de mand kan vallen, komt af en toe nog naar boven drijven.”
Marleen: “Haha herkenbaar. Alsof je nog steeds restaurantje aan het spelen bent, net zoals in onze kindertijd!”

Exit privétijd
Leonne, Marleen & Iris: “Het geheim van succesvol is simpel: heel hard werken!”
Iris: “Als ondernemer eet, slaap en adem je 24/7 je zaak. Ziek zijn kan niet meer. Ook na sluitingstijd gaat de laptop thuis of op locatie open. Ik kies ervoor om constant te ondernemen en om in beweging te blijven. Het gevolg? Mijn fashion-agency: Unicult.”
Marleen: “Vanaf 1 december start ik ook met mijn tweede onderneming ‘Down Town’. Deze nieuwe dagzaak wordt een volwassene versie van Bairro Alto en komt letterlijk een voordeur verder te zitten. Ik kies ervoor om nu weer een ondernemersrisico te nemen. Ik heb nog geen kinderen of andere verplichtingen en ik kan Bairro Alto iets meer loslaten nu er een hecht team staat.”
Leonne: “Ik focus me voorlopig op het finetunen van Cali, het uitbreiden van mijn team en ik kijk uiteraard uit naar vernieuwende samenwerkmogelijkheden met co-ondernemers Iris en Marleen!”