O kom er eens kijken bij bakker Brood op de Plank

Afbeelding voor O kom er eens kijken bij bakker Brood op de Plank

Vergeet de traditionele letters of supermarktpepernoten. Wil je anno nu een eigentijdse draai geven aan je Sintavond, dan ga je zelf aan de slag met eerlijke ingrediënten of haal je origineel bio-baklekkers bij een goede bakker. Wij volgden onze vossenneus richting Bottendaal naar Bakkerscafé Brood op de Plank. Hier is gek genoeg geen pepernoot te bekennen, maar elk jaar trekt het team alles uit de kast om de heerlijkste en leukst uitziende baksels voor Sint te creëren.

Al het banket bij Brood op de Plank is met bio-ingrediënten gemaakt (dat proef je!) en alles is handwerk want er komt geen uitrol- of speculaasmachientje bij aan te pas. Het is dan ook alle handjes (65 medewerkers) aan dek om tot in de kleinste detail al het creatief Sint-lekkers te maken. Het resultaat mag er zijn: een speciaal Sint-assortiment met banketspijzen mét daarin zelfgemaakt amandelspijs, blikvangers van verschillende emoticons van zelfgemaakt marsepein, geweldige schuim Sintjes op stok, krokante speculaasjes, hier-kun-je-niet-mee-stoppen gevulde brokken speculaas, zakjes gevuld met marsepeinen aardappeltjes en nog veel meer. Heb je zin om ook zelf aan de slag te gaan? Geen probleem: wij kregen exclusief voor jou een pepernotenrecept naar huis.

IMG_8200

Hét Brood op de Plank Pepernotenrecept: wat heb je nodig?
– 200 gram koude roomboter
– 250 gram donkere basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 dl lauwe melk
– 500 gram bloem (bijvoorbeeld van de Witte Molen)
– 20 gram speculaaskruiden
– 1 theelepel imkerhoning

Aan de slag!
Stap 1: Snijd de koude (blijft het lekker stug) boter in kleine stukjes en meng deze met basterdsuiker, zout, melk (lauw) en een scheutje imkerhoning tot een smeuïge massa.
Stap 2: Voeg bloem en speculaaskruiden toe en kneed tot een egaal deeg.
Stap 3: Laat het deeg bij voorkeur een dag in de koelkast rusten.
Stap 4: Verwarm de over voor op 160 graden en rol kleine balletjes van het deeg (ongeveer 2 cm). Verdeel de deegballetjes op een bakplaat en druk ze iets plat.
Stap 5: Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de pepernoten in 10-12 minuten knapperig bruin op 160 graden.

Goed om te weten…
De volgorde van het pepernotenrecept is volgens de Brood op de Plank bakker erg belangrijk. Heb je geen haast, laat het deeg dan het liefst een dagje rusten. Wil je optimale smaakgarantie zorg ervoor dat alle ingrediënten biologisch zijn. Je kunt ongeveer 150 kleine of 10 hele grote pepernoten maken. Enjoy!