Tried en tested: high tea bij Philipse Koffie & Brocante

Afbeelding voor Tried en tested: high tea bij Philipse Koffie & Brocante

Celebrate life in 2016 met thee! Waar precies? Dat lees je de komende weken in onze Tried & Tested High Tea Hotspot-guide. De meest uiteenlopende Nijmeegse theeleutplekken passeren elke week de revue: van super romantisch tot heel stoer. Deze week gingen we op de thee bij Philipse Koffie & Brocante.

Theeleuten bij?
Midden in het centrum achter de St Stevenskerk heerst een oase van rust en daar vind je in een prachtig authentiek Kanunnikenhuisje hotspot Philipse Koffie & Brocante. Wij skippen vandaag echter de koffie en testten in plaats daarvan voor onze high tea hotspot guide: Thee & Brocante. Zodra je bij Philipse over de drempel stapt kom je binnen in de warme huiskamer van eigenaresse Monique Philipse. Elk plekje in deze ruimte voelt knus aan: van de bruine, authentieke sofa in de hoek tot de klassieke houten eettafels bij het raam. Wij kiezen voor een plek bij het raam en in plaats van een blik te werpen op de kaart, kijken we in eerste instantie vooral heel veel om ons heen, Doordat het servies namelijk ook als decoratie aan de muur hangt ademt de hele zaak van top tot teen brocante.

Philipse-thee

“Van jongs af aan ging ik al op zoek naar de mooiste lepeltjes, kopjes, bordjes en meer”, vertelt Monique. “Alles wat je hier ziet heb ik persoonlijk verzameld.” Servies met een verhaal dus. Mooi!
Goed, terug naar onze theeopties. Bij Philipse serveren ze biologische kloosterthee en je kunt kiezen uit 12 verschillende smaken met namen zoals ‘inzicht’, ‘verwondering’ en ‘kruiden parel’. De keus valt op de kruiden parel: een thee met bijzondere ingrediënten zoals rozemarijn, tijm en kaneel. De losse thee (bonuspunten!) krijgen we geserveerd in een porseleinen pot en we drinken uit chique, mét gouden randjes, kopjes. Bijna zijn we geneigd om deftig met de pink omhoog, het theekopje naar de mond brengen. Ook al is het servies petit, de thee gaat hard en we krijgen snel de vraag of we een nieuwe pot willen. Graag, zo hebben we meteen de kans om ‘verwondering’, een groene kruidenthee, te proeven.

Philipse-hartig

Van onder naar boven
Hoewel je bij een plek als deze prachtige eyecatchers van etagères zou verwachten krijgen we alles geserveerd op klassieke schaaltjes, bordjes en in glazen. In drie rondes trakteert Philipse je op traditionele Engelse high tea smaken. Van zoet naar hartig eindig je vingerlikkend met ‘snoeperijen’, zoals de eigenaresse het typeert. Geen etagère dus, maar het prettige is dat je zo elke ronde contact hebt met de medewerkers die vriendelijk vragen of alles naar wens is en eventueel schone bordjes neerzetten. De eerste gang trapt af met scones met clotted cream en jam, smeuïge brownies, gevuld speculaas, muffins en roomboterkoek met cranberries. Veel verschillend zoets, maar niet te veel. Alles is namelijk in fijn hapklaar formaat en een vorkje is dus niet nodig. Ons eerste oordeel: alleen al voor de luchtige scones met amandelschaafsel is deze high tea het helemaal waard. Even denken wij dat er een Engelse banketbakster is ingevlogen, maar nee. Monique bakt ze echt helemaal zelf.

Philipse-zoet

Net als bij de eerste ronde zijn de hartige hapjes van de tweede ronde allemaal super vers en huisgemaakt. Stokbroodjes uit de oven belegd met verse rosbief en nog nasmeltende brie, spinazie-feta bladerdeegflapjes, een mini-club sandwich en wraps ingerold met zalm en rucola. Allemaal smaken ze even goed en zijn ze eveneens niet te groot van formaat, waardoor er nog ruimte overblijft voor de laatste gang: de snoeperijen. Nougat, fudge, bonbons, macarons, meringue loeren verleidelijk vanaf een mooi brocant bordje naar ons. Heb je het hart van een echte zoetekauw dan moet je hier zijn! Hoewel niet al het zoet home-made is, doet dat aan de smaak gelukkig niks af. Neem de tijd om na alle heerlijkheden rustig uit te buiken en vergeet dan niet om nog even in de LP-collectie te duiken en een mooie goude oude op te zetten.

High Tea hotspot Philipse Koffie & Brocante
Locatie? St. Stevenskerkhof 44
Prijs? Voor €19,50 per persoon staat de tijd even stil en geniet je van een traditionele Engelse high tea.
Ambiance? Sprookjesachtig en knus. Alles ademt hier chique brocante en heel veel interieur moois is te koop.
Bio-love? Je krijgt hier niet zomaar thee, Philipse serveert speciale biologische kloosterthee.
Flexibel? De eigenaresse maakt bijna alles zelf en kan zo met simpele wensen rekening houden.
Reserveren? Je kan hier iedere dag en op elk tijdstip highteaeën als je van te voren reserveert. Onze tip: reserveer vroeg op de dag om uitgebreid de tijd te nemen en intens te genieten van al het lekkers.

Volgende week wordt er door het FF-team gehightead bij… Sid&Liv!
Philipse Interieur
Tekst en beeld: Simone Luijckx