Binnenkijken bij hotel Oranjestaete

Afbeelding voor Binnenkijken bij hotel Oranjestaete

Bij apparthotel Oranjestaete begint binnenkijken met buitenkijken. Aan het begin van de Oranjesingel spot je dit statige herenhuis al meteen dankzij de knaloranje letters op de voorgevel. En niet alleen het pand valt op, gestald in de voortuin zijn ook de stadsfietsen met oranje bakken en de tuinmeubels ware eyecatchers. Eigenlijk zijn eigenaars John en Olle helemaal geen hotelmensen, toch zijn ze 6 (!) jaar druk geweest met de transformatie van hun zakelijk businesscentrum tot hotel ‘waar je je meteen thuis voelt’.

Wie: Olle Vos en John Janssen Duyghuysen
Waar: Rand van het centrum, Oranjesingel 66
Wat: Sfeervol herenhuis. 19 kamers: 10 appartementen en 9 studio’s. Prijs van €95,- tot €155,-
Wanneer: Rond 1900 werden de Nijmeegse stadsmuren rondom de wallen afgebroken om het centrum uit te breiden: de ‘Uitleg van de Stad’. De rijke Nijmegenaren trokken naar de omliggende straten en bouwden er statige herenhuizen, zo ook Oranjestaete. Apparthotel Oranjestaete is een pand met geschiedenis dus.

Oranje-hotel-gang

Jullie zijn geen hotelmensen en dan toch een eigen hotel starten?
John: “Het begon te kriebelen, we wilden iets heel anders gaan doen. Een hotel beginnen heeft wel altijd in onze gedachten gespeeld, maar de formele sfeer en het klassieke bed-met-nachtkast principe trok ons niet. Door die basis overboord te gooien zijn we nu een echt no-nonsense hotel. Geen ultra hip design, maar juist comfort. Het is ook allemaal niet te formeel hier, het voelt heel huiselijk.”

Zes jaar verbouwen klinkt behoorlijk lang…
John: “Ja, de nodige bloed, zweet en tranen, maar ook zeker liefde zit er in. We wilden het vernieuwen, maar wel de klassieke staat van het pand behouden met onder andere de ornamenten plafonds. Dat bleek een flinke klus. 3,5 jaar daarvan bestond trouwens uit regelingen treffen met de gemeente en brandweer. Dat zorgde er overigens wel voor dat we genoeg tijd hadden om het hele interieur uit te zoeken. Dat heeft mijn vrouw allemaal zelf gedaan. Het begon met een klassieke, zwart leren stoel waar ze verliefd op werd. Vanuit daar is de rest van het interieur ontstaan.”

SOranje-Hotel-detail

Met de kleur oranje in jullie achterhoofd?
John: “Die kleur refereert natuurlijk naar onze straat, de Oranjesingel. Dat hebben we overal subtiel terug proberen te laten komen. De bakjes van de fietsen, de sleutels, de kamernummers, zelfs in mijn schoenen en leesbril komt het oranje terug!”

Wat maakt apparthotel apart?
John: “Dat we geen standaard hotelkamers hebben, maar echte appartementen en studio’s. Dit appartementenconcept zie je in Barcelona en Parijs al overal. Daarom is Airbnb ook zo populair: je hebt een plek voor jezelf waar je kan koken, tv kijken, spelletjes doen. Noem het maar op. We hebben ook bewust gekozen om de ontbijtzaal achterwege te laten. Lekker ontbijten kan gewoon fijn op je eigen kamer. Kortom: het is hier echt ingericht op longstay. En met longstay bedoel ik ook echt lang. We hebben gasten gehad die hier een halfjaar zaten.”

Oranje-staete-fietsen2

Jeetje, een halfjaar. Dan leer je Nijmegen wel kennen!
John: “Ja en vandaar ook die fietsen voor de deur. Vroeger namen wij zelf ook altijd fietsen mee naar Italië. Dan konden we gedurende de vakantie heerlijk de buurt verkennen. Dezelfde ervaring willen we onze gasten ook bieden. Er zitten zoveel leuke ondernemingen in Nijmegen, alleen niet allemaal in het centrum of op loopafstand. Op een oranjefiets kun je zo naar de Ooijpolder of de Honig. Want er valt zoveel meer te ontdekken dan alleen centrum Nijmegen.”

Tekst: Simone Luijckx
Beeld: FollowFox