Tried en tested: high tea bij De Meesterproef

Afbeelding voor Tried en tested: high tea bij De Meesterproef

Celebrate life in 2016 met thee! Waar precies? Dat lees je de komende weken in onze Tried & Tested High Tea Hotspot-guide. De meest uiteenlopende Nijmeegse theeleutplekken passeren elke week de revue: van super romantisch tot deze week heel ‘Meesterproef’-stoer.

Theeleuten bij?
We zouden ons niet verbazen als de volgende keer dat we bij De Meesterproef binnenkomen, hier een stel stoere kerels zit te high-teaën. Of eigenlijk ‘afternoon teaën’, want zo noemen ze dat hier. Met de afgelopen zeven high tea-hotspots in ons achterhoofd die wat meer traditioneel, kneuterig en lekker-lady-like waren, stappen we bij De Meesterproef een grote industriële ruimte binnen. Hiermee is meteen onze nieuwsgierigheid gewekt, want wat zouden we hier op onze etagère krijgen? Als ze die al hebben?

Je vindt De Meesterproef in één van de oude fabriekshallen van de Honigfabriek. Daar waar vroeger de ‘pakjes voor het gemak’ werden gemaakt, draait het nu om verse producten uit de buurt (zo’n beetje alle leveranciers komen uit Nijmegen e.o.) die ambachtelijk bereid worden. Aan de thee kunnen ze hier niet heel veel meer bereiden, maar het komt wél uit de buurt. We mogen onbeperkt Puritea bestellen en omdat het water gewoon in een lekker robuust theeglas komt, kunnen we iedere keer een andere smaak kiezen. Theeleuten als we zijn proberen we bijna de hele kaart: van exotische zwarte soorten in de smaken Ginger Peach en Ceylon Exotic tot groen en bloemig (Jamine Phoenix) en kruidig (Honey Rooibos). De Naturally Calm met valeriaan, lavendel, kanaalschors en zwarte peper is onze favoriet: zacht mét een beetje pit. Pluspunt: je krijgt de thee hier los geserveerd met een zeefje erbij.

Meesterproef-losse-thee

Van links naar rechts én onder naar boven
Onder het genot van onze eerste kop thee is het ook tijd voor onze eerste gang. Op een stoere houten plank krijgen we drie verschillende soorten sandwiches geserveerd. Het brood komt van Streekbakker Jorrit en is supervers met een heerlijk knapperige korst. We beginnen met de boterham met ei. Een zachte en romige omelet met een beetje kerriemayo en rucola. Goed om mee te beginnen want de smaak is neutraal, maar erg lekker! De zalmsandwich met mierikswortel is voor ons fish lovers dubbel genieten. Want naast de boterham krijgen we ook een apart schaaltje met daarin dezelfde zalmsalade en toast. We sluiten af met de boterham met pastrami. Een rauwe variant, die smaakt naar rosbief. Verder is deze boterham – net als die met ei – belegd met een beetje kerriemayo en sla. Smullen! En helemaal lekker: je krijgt deze dikke boterhammen echt niet netjes gesneden met mes en vork, dus eten we met onze handen. Wat hier prima kan. Laat die Engelse high tea-etiquette maar achterwege.

Meesterproef-sandwiches

En jaaa, tromgeroffel, want daar is ‘ie dan eindelijk tóch: de etagère. Met daarop niet zomaar wat taartjes, maar een paar mini-desserts om je vingers bij af te likken. Een god-de-lij-ke panacotta met een zachte vanillesmaak en een crème brulee. Die laatste had voor het knapperige bovenlaagje helaas wel in de oven gestaan met (we vermoeden) spekjes, maar de pudding is lekker en romig. Dan komen we bij dé topper van deze middag, een mini prosecco cheesecake met een laagje van limoen en een huisgemaakt bladerdeeg-kaneelstokje. Eigenlijk zitten we al aan onze max, maar de versgebakken scones kunnen we natuurlijk niet laten liggen. Met een klodder banketbakkersroom en een toef poedersuiker schuiven we die nog naar binnen.
Highteaën oubollig, saai en suf? Nee, hoor én zeker niet bij onze high tea hotspot nummer 9, De Meesterproef, waar ze op Meesterlijke wijze een eigen interpretatie van een high tea serveren.

High tea hotspot De Meesterproef
Locatie? Waalbankdijk 20, op het terrein van de Honigfabriek.
Prijs? €24,00 per persoon.
Ambiance? Stoer, robuust en industrieel. Mét een geweldig mooi uitzicht over de Waal, waarop je het scheepsverkeer voorbij ziet komen.
Bio-love? Bio- en vooral local-love. Bij De Meesterproef wordt gewerkt met producten van lokale leveranciers.
Flexibel? Heb je een allergie of dieetwens? Geen probleem. Wil je liever op een ander dan het gebruikelijke net-na-de-lunch-tijdstip afternoon teaën bij De Meesterproef? Dat kan ook.
Reserveren? Is gewenst.
Bijzonder? Stond hier vroeger in de Honigfabriek alles in het teken van ‘gemak dient de mens’, het is nu een bijzondere plek waar weer ruimte is voor creativiteit en oude ambachten.

Volgende week wordt er door het FF-team gehightead bij… The Litte Cupcake Shop!

Meesterproef-Judith.jpg

Tekst: Judith Sterkenburg
Beeld: Nienke Meijs