Sneakerheads, vrienden én zakenparters 24/7

Afbeelding voor Sneakerheads, vrienden én zakenparters 24/7

Skateboarden bracht hen naar alle uithoeken van de wereld en naar de beste skateplekken in steden als New York, San Francisco en Barcelona. Eigenlijk hadden de heren overal terecht kunnen komen, maar jeugd- en skatevrienden Andor van den Boom en Kees Draaisma kozen ervoor om na hun skate-carrière samen te gaan ondernemen in Nederland. In het begin wisten ze nauwelijks wat ze deden, maar hun gezamenlijke passie heeft ervoor gezorgd dat de Nijmeegse skateshop nu in de wijde omgeving bekend staat als dé plek om de nieuwste, toffe sneakers en de meest exclusieve merken te scoren. Het cliché dat vrienden slechte collega’s zijn is in de ogen van deze mannen: “Absoluut niet waar!”.

Wauw! Al 14 jaar een werkrelatie met elkaar?
Kees: “Als pubers gingen we samen met mijn ouders drie weken op vakantie. Een skateboardvakantie. Ik kon het vooraf niet geloven, maar we hebben de hele vakantie gewoon geen ruzie gehad.”
Andor: “Praten, elkaar vrijlaten en eerlijk zijn. Dat is denk ik ons geheim. En daarnaast is onze werkrelatie gebaseerd op vriendschap.”
Kees: “Inmiddels houden we het al langer met elkaar uit, dan met onze vrouwen.”
Andor: “We werden allebei tegelijk weer single en het leek wel of we onze exen getimed hebben. Ik had een relatie van 12,5 jaar.” Kees: “En ik van 9 jaar. We zien elkaar nu vaker buiten werktijd, dan toen we nog in een relatie zaten. Elke week gaan we samen eten bij café De Plak. De kaasgehakt daar is overigens een aanrader.”

Samen een winkel openen omdat?
Andor: “In Eindhoven probeerde ik een skatepark te realiseren, alleen dit duurde te lang. Privé kwam ik regelmatig in Nijmegen. In Eindhoven zat al een skatestore en in Nijmegen nog niks in die richting, vandaar dat we hier zijn begonnen in de Hertogstraat. We konden geld lenen van de ouders van Kees en onze insteek was: we proberen het en we zien wel.”
Kees: “Ik wist niets van retail, maar we hadden er vertrouwen in aangezien we zelf actief waren in de skatewereld. De kleding die we gingen verkopen droegen we zelf namelijk ook al. En sommigen van mijn sponsoren waren meteen geïnteresseerd om met ons in zee te gaan.”

In vergelijking met skaten is ondernemen appeltje, eitje?
Andor: “De eerste 2,5 jaar hebben we echt heel hard fulltime gewerkt met hulp van een paar oproepkrachten. En niet alles dat we aanpakten was even succesvol. Er kwamen genoeg rampscenario’s voorbij. Zo kochten we in het begin zoveel spullen in, dat we nog een hele winkel konden vullen.”
Kees: “Na het skateboarden trokken we altijd – lekker comfortabel – onze Nikes aan. We houden van sneakers en het was een logische vervolgstap om ons ook daar op te gaan richten. In 2011 openden we in Nijmegen onze tweede zaak: Premium. Een sneaker speciaalzaak. Hier verkopen we een exclusieve sneakercollectie en we pakken tegelijkertijd een breder (niet alleen skateboarders, red) publiek mee.”

De mooiste sneakers kopen jullie in. Hoe gevaarlijk is dit?
Andor: “Momenteel heb ik 75 paar sneakers. Dat is een behoorlijk aantal en daarom ligt een gedeelte van mijn collectie ook hier in het magazijn.”
Kees: “Ik bezit ongeveer net zoveel sneakers en ik heb ze gewoon in de woonkamer staan. De meest exclusieve paartjes liggen trouwens nog ongedragen in de doos hier in de kelder.”

Heren de focus ligt op mannen… omdat?
Kees: “Kleding voor vrouwen van onze merken vinden dames vaak te duur en daarnaast is er veel meer concurrentie in het damessegment. Heren zijn winkeltrouw en we hebben als man meer zicht op wat heren willen. Veel merken die we verkopen, verkopen we ook exclusief in Nijmegen. Na 14 jaar voelt het nog steeds als een hobby en niet als werk.”
Andor: “We zijn een heel hecht 100% mannenteam en, – ook al zouden we het willen – meisjes voelen zich daar toch ongemakkelijk onder. We nemen eerder vrienden aan, dan dat we een vacature uitzetten. Zij hangen hier rond, kopen veel en dan belanden ze achter de toonbank. We zijn meer collega’s dan bazen. In de aftiteling van dit stuk willen we nog graag Joost en Daan bedanken.”

Toch zie ik ook af en toe meiden bij jullie binnenlopen?
Andor: “De drempel is minder hoog geworden. Zijn ze eenmaal binnen dan krijgen de dames door dat we best wel aardig zijn en ‘vette schoenen’ verkopen haha!”
Kees: “Wat we verkopen is meer mainstream en uniseks geworden. Ook onze klanten zijn ouder geworden. Ooit kregen zij van ons nog hun eerste skateles en nu komen ze langs met hun vriendin.”

Hangt de skateboard inmiddels als eyecatcher aan de muur of nog in gebruik?
Andor: “Ik sta ondertussen alweer 25 jaar op een skateboard. Ik heb wedstrijden geskate, maar nu skate ik alleen nog maar voor m’n plezier. Regelmatig ga ik met vrienden naar een skatepark en ik zit natuurlijk met smart te wachten tot Waalhalla weer open gaat.”
Kees: “In de jaren ’90 was ik Nederlands kampioen. Rond mijn 20ste kreeg ik helaas een enkelblessure en moest ik stoppen. Skaten kan ik niet meer, maar mijn andere passie, muziek maken, gelukkig nog wel. Ik zing en speel gitaar en piano.”

Stilzitten is niet jullie middle name. Wat is de volgende uitdaging?
Andor: “Heel binnenkort een colab met Reell Jeans. Samen ontwerpen we een Premium capsule collectie. Echt een meerwaarde voor onze winkel. In de toekomst zouden we ook onze eigen label willen lanceren.”

Store facts
Wie: Andor van den Boom (39) en Kees Draaisma (35)
Wat: 24/7 Store en Premium Supply Store
Waar: Houtstraat 17
Tijdlijn: 14 jaar geleden gingen de deuren open van hun eerste Nijmeegse skateshop in de Hertogstraat. De verkoop ging meteen als een speer dankzij hun trouwe achterban, gunfactor en de doelgroep niche waarin ze opereerden. De twee openden ook nog even de deuren van een winkel in Apeldoorn en eentje in Arnhem (Frisco). Sinds vorig jaar focussen ze zich echter volledig met hun team (2 fulltimers en 3 parttimers) op Nijmegen. Hun motto: wat ze zelf vet vinden kopen ze in. En dat is een gouden formule!

Tekst & Beeld: Nienke Meijs