Creatieve broedplaats De Houtwerf al ontdekt?

Afbeelding voor Creatieve broedplaats De Houtwerf al ontdekt?

Als paddenstoelen schieten ze uit de grond in Nijmegen: creatieve broedplaatsen. Ook al liggen ze vaak niet in het centrum, ze zijn de moeite van een bezoek dubbel en dwars waard. De laatste Nijmeegse aanwinst? De Houtwerf aan de Haterseweg. Initiatiefnemers Alwin Willems en Laurien Renckens denken dat ze met ‘De Houtwerf’ echt iets onderscheidends te bieden hebben en dus stelden wij ze vijf prangende vragen.

1. Toch even uitleggen: de Houtwerf, wat was het? En vooral: wat is het nú?
“Vroeger werd er op de Houtwerf – hoe kan het ook anders – hout verkocht voor de bouw. Later heeft Post.nl, toen nog de PTT, in het pand gezeten. Nu is de Houtwerf een plek waar ondernemers verbinden met elkaar én de stad Nijmegen. Creativiteit, innovatie, educatie, proeven en vertoeven, daar draait het om bij ons. Ondernemers die zich hier vestigen, moeten willen samenwerken en leren van elkaar. Het proces staat centraal en moet transparant zijn; van de ontwikkeling van je bedrijf en product (het lab) tot aan je toonzaal (waarin je je eindproduct laat zien), zodat de bezoeker een totaalbeleving ziet, proeft en beleeft!”

2. Waarom ondernemers zo’n plek bieden in Nijmegen? We hebben toch ook al het Honigcomplex en de Paraplufabriek?
“We wilden er juist nog zo’n plek aan toevoegen! Zelf waren we namelijk op zoek naar (werk)plekken waar we met anderen kunnen vertoeven, waar ondernemers en Nijmegenaren samenkomen en waar je kunt delen, leren en groeien. En de Honig is tijdelijk, de Paraplu meer een woon-werkplek, maar leuker nog is om deze plekken ook weer met elkaar te verbinden.”

3. De Hatersteweg is een eind uit het centrum, heeft dat invloed gehad op jullie keuze hier iets op te zetten?
“Nee, want het centrum voorziet in zijn eigen behoefte. Juist in de buitenwijken is het leuk verrast te worden door dit soort plekken. Als we zelf in het buitenland zijn, gaan we niet naar de plekken waar alle toeristen komen. We zoeken juist dit soort plekken op waar de locals vertoeven. Do as the locals do.”

4. Creatief en sociaal ondernemen, her-bestemmingsplannen en kruisbestuiving is booming. Wat kunnen we het komende jaar allemaal verwachten op de Houtwerf?
“We zitten nog volop in de opbouwfase. Iedere dag hebben we verschillende ondernemers aan tafel om te kijken wat past binnen de Houtwerf. We kijken goed naar waar behoefte aan is, of het vernieuwend genoeg is en of er verbinding gelegd wordt met de wijk en natuurlijk de Nijmegenaar. Daarnaast willen we heel graag vermengingen op het gebied van kunst, design en innovatie.”

5. Last but not least, welke eigen favoriete hotspots zouden jullie met ons willen delen?
“In Nijmegen ‘Bairro Alto‘ en we zijn erg benieuwd naar het nieuwe ‘Down town’ wat ernaast komt. Het terras van ‘Lodewijk’ aan de Berg en Dalseweg is een heerlijke plek. Bijzonder is ook ‘De nieuwe winkel’ in Nijmegen met (h)eerlijke originele gerechten. Op de Daalseweg zit ‘De leuke dingen’, een superklein winkeltje met hele betaalbare leuke cadeaus, kleding en lifestyle. Buiten Nijmegen zijn de Fenix Foodhallen in Rotterdam (Katendrecht) favoriet. Een hal waar je kunt vertoeven onder het genot van streekproducten en waar een mengeling van publiek komt; de student, de Rotterdammer, de zakenman, ouders met kinderen. Héél leuk!”

Nieuwsgierig geworden? Deze toffe hotspots vind je o.a. nu al op De Houtwerf: Black & Blue, Barber Dji, Restaurant Helden, Based on Roots en Atelier Laurien Renckens. Het adres? Hatertseweg 23.