Mini-koffiecollege voor alle zwarte goud-lovers out there!

Afbeelding voor Mini-koffiecollege voor alle zwarte goud-lovers out there!

Flat white, cortado, ristretto, espresso machiato, cappuccino: vragen om een koffiekaart is al net zo gebruikelijk als het verzoek om de wijnkaart. Maar wat is nu het geheim achter een perfect bakkie? Wij klopten aan bij Guus Neijenhuis van koffiezaak ´First Things First´. Zijn devies? ‘Coffee never comes second!’

Koffie slurpen?

Voor Guus begint zijn quest naar de perfecte koffie bij de buren: Blommers Coffee Roasters. Deze koffiebranderij zit in hetzelfde pand als First Things First en de koffiebonen die zij importeren neemt Guus weer af. “Zij selecteren de mooiste bonen aan de hand van samples die zij cuppen.” Cuppen? “Een hele pure manier van proeven waarbij je koffie slurpt. Soms wel 20 soorten op een dag. Hieruit kiezen zij de beste soort.”


Branden = kwaliteit

Oké en dan kom jij om de hoek kijken?Nee, de branding van de bonen speelt ook een grote rol bij de kwaliteit van jouw kop koffie. Blommers koopt koffiebonen in vanuit verre oorden en brandt ze vervolgens op specifieke manieren hier. Elke soort boon wordt apart gebrand en gemonitord om continue de kwaliteit in de gaten te houden. Samen zoeken we dan naar de mooiste koffies die ik kan serveren.”

Machine-liefde

En dan is het jouw zet om deze koffie zo goed mogelijk te zetten en te schenken? “Ja en ik ben altijd op zoek naar de beste gear. Dat begint al met mijn espressomachine. Zij heeft me nog nooit in de steek gelaten. We poetsen haar elke avond mooi op.” Je zegt het liefkozend! “Als barista moet je kennis van koffiezaken hebben en al helemaal van de juiste materialen. De molen is bijvoorbeeld superbelangrijk voor de boon. Hij moet constant zijn in de koffiemaling: we willen altijd evenveel gram hiervan hebben. Met een speciale weegschaal wegen we dit om de zoveel tijd. Verder hebben we een timer op de machine en is de watertoevoeging precies afgesteld.”

Smaaksensatie

Meten is weten klinkt het zo. “Dat moet ook. Hierdoor wordt het maximale uit de koffie gehaald en ontstaan de mooiste aroma’s waar wij naar op zoek zijn. Maar je kunt alles gaan meten, uiteindelijk overruled smaak alles. Mijn koffie moet altijd een 8 of hoger zijn. Het liefst een 9. Dat je het drinkt en denkt: W.O.W.”

Vrolijke koeien

En dan heb ik eindelijk mijn perfect bakkie koffie voor mijn neus? “Nog niet, de details zijn ook van belang. Je wilt de juiste melkkannetjes hebben om mee te schenken, het servies moet hittebestendig zijn én lekker drinken. Daarnaast is ook de soort melk die je serveert van groot belang. Zo gebruik ik volle koemelk uit Oss van vrolijke koeien!”

Koffie perfect

En zelfs dan zijn we er nog niet of wel? “De plek waar je je espresso, long black of cappuccino serveert is tevens van belang. Nerdy en puur scheikundig met koffie bezig zijn en serveren: daar hebben de meeste gasten ook geen zin in. First Things First is dan ook gewoon een plek om te ‘hangen’ en relaxt te zijn. De hele (totaal)beleving er om heen maakt uiteindelijk dat je koffie écht perfect is.”