Nijmeegse running crews: run, eat, sleep and have fun

Afbeelding voor Nijmeegse running crews: run, eat, sleep and have fun

Is ‘run, eat, sleep, repeat’ stiekem niet jouw motto én kun je wel een wekelijkse hardloop boost gebruiken? Dan is het de hoogste tijd om aan te haken bij een van de vele hardloopcrews die dagelijks door het Nijmeegse verkeer laveren. En anno 2016 komen running crews thank god in allerlei soorten en maten. Of je nu een fanatieke vroege loopvogel, nachtraaf of fun runner bent. Check onze loopcrew top 7 en weet: no more excuses anymore!

1. Social Mile 024

SocialMile024Crew?
Kun je vijf kilometer hardlopen, maar wil je meer uitdaging? Sluit je dan aan bij deze toppers! Een run van zes tot acht kilometer wordt wekelijks aangetikt elke keer met een andere invalshoek. Klimmen, dalen, intervallen of dribbelen, de afwisseling zorgt voor de juiste trainingsprikkel. Het motto voor deze ‘Yellow Swarm’ – zoals ze zichzelf noemen – is ‘Samen uit, Samen thuis’. Je zult dus nooit alleen huiswaarts keren. En echt iedereen is welkom. “De passie voor hardlopen is wat ons bindt”, onderstreept Chantor Pascal van Beek.

Deskundige begeleiding?
Social Mile 024 staat voor unieke looproutes door de historische binnenstad. Je eigen trainingsdoelen kunnen even de ijskast in, omdat iedere run anders en verrassend is. Het is geen training onder deskundige begeleiding, maar door de diversiteit aan renners binnen de groep, is er een bak aan kennis en ervaring die graag gedeeld wordt. Ren je liever onder het toeziend oog van een kenner? Neem dan een kijkje op de site van Runiversity, waar Sociale Mile 024 een onderdeel van is.

Vroege vogel of nachtraaf?
Elke dinsdag om 20.00 uur, weer of geen weer, gaan deze renners op pad om de dag goed af te sluiten. Na vertrek vanaf Franseplaats 1, bij Brouwerscafe de Hemel, word je ondergedompeld in het eeuwenoude centrum van Nijmegen en trotseer je meermalen de Waalbrug en Oversteek. Daarnaast zijn de Ooijpolders en Kronenburgerpark favo steks van deze crew.

Presteren vs. Fun
Zoals te verwachten staat het sociale aspect centraal bij Social Mile 024. Alles draait om mensen ontmoeten die dezelfde passie delen, waarbij de gezelligheid die daarmee gepaard gaat een pre is. Na afloop drink je een drankje om elkaar niet alleen rennend, maar ook tijdens – de naam zegt het eigenlijk al – een ‘social talk’ te leren kennen.

Wat kost het? Je deelname is geheel gratis en vrijblijvend. Proefles? Natuurlijk! Je kunt je aanmelden via Facebook. Of op de bonnefooi meeliften; no problemo voor de ‘Social Milers’.

2. Yoga & Hardlopen

HardlopenenYogaCrew?
Als je op zoek bent naar meer balans voor lichaam en geest, dan ben je hier aan het juiste adres. Yoga & Hardlopen staat voor het behalen van betere prestaties op een ontspannen manier, “Vanuit je gevoel in plaats van je ‘mind’ en met zo min mogelijk blessures”, aldus Lisanne Jansen.

Deskundige begeleiding?
Door het lot zijn Wim van Doorn en Lisanne Jansen bij elkaar gekomen en de gezamenlijke interesse voor hardlopen en yoga gebundeld. De ene een ervaren yogadocent, de ander een fysiotherapeut en yoga-pilatesdocente. Kortom, de perfecte combinatie voor een ultiem sportmoment waarbij je in ‘hogere sferen’ komt.

Vroege vogel of nachtraaf?
Elke eerste zondag van de maand sluit je het weekend goed af bij Yoga & Hardlopen. Het programma begint om 10.00 uur en eindigt om 12.30 uur. De start vindt plaats aan de Stikke Hezelstraat 65 (in Concept-store ‘Make my Day’). Daarna haal je de schoenen uit het vet voor een rondje door de prachtige Ooijpolder en het nieuwe stadseiland; de perfecte omgeving om het beste uit jezelf te halen.

Presteren vs. Fun
Je leert in deze clinic dat Yoga je kan helpen bij (hard)-lopen. Meer ruimte en balans voor lichaam en geest staat voor betere core-stability, diepere ademhaling en meer ontspanning tijdens je bewegingen. Een goede combinatie als je zoekt naar meer diepgang in je training. Een prestatie leveren én ‘lots of fun’.

Wat kost het? De kosten zijn 15,- euro per les, inclusief thee met iets lekkers. Proefles? Dat is zeker mogelijk. In de reguliere lessen kun je de sfeer proeven voor 5,- euro.

3. Nijmeegse Fun Runners

Nike-shoesCrew?  Deze groep is voor zowel de startende als gevorderde (hard-)loper en sportief wandelaar. Er worden passende trainingen verzorgd waarbij de loopgroepjes worden ingedeeld op niveau. Ook is het mogelijk om in te stromen in bestaande groepen, mocht je al wat kilometers in je (wandel-)schoenen hebben.

Deskundige begeleiding?
Je wordt 13 weken, twee keer in de week begeleid door gediplomeerde en enthousiaste trainers. Is je doel om mee te rennen in de Marikenloop of mee te doen met de Nijmeegse Vierdaagse? Dan wordt er samen gestreefd naar het uiterste!

Vroege vogel of nachtraaf?
De lopers verzamelen op Radboud Sportcentrum aan de Heyendaalseweg 141. Op verschillende dagen, ook in het weekend, zijn er trainingen. Voor zowel vroege vogels (9.30 uur) als nachtraven (20.00 uur), net waar jij je fijn bij voelt. Van Running Bootcamp tot Sportief wandelen, de Nijmeegse Fun Runners bieden erg veel variatie. Ben je nieuwsgierig geworden, check dan de site voor meer informatie.

Presteren vs. Fun
It’s in the name! Fun staat voorop bij de Nijmeegse Fun Runners. Hun motto, ‘Lopen met Plezier’, zegt al genoeg, waarbij je een prestatie levert op basis van gezelligheid. Na de training kun je afsluiten in het sportcafé onder het genot van een lekker koud biertje en proosten op jullie prestatie.

Wat kost het? Afhankelijk van welk doel je hebt, worden verschillende cursussen aangeboden, in een verschillende prijsklasse. Ben je nieuwsgierig welke cursus bij jou past? Raadpleeg dan de site van de FunRunners en raak besmet met het hardloopvirus. Proefles? Zekers! Deze is gratis en vrijblijvend. De motivatie van de groep zal zeker zorgen dat je je thuis voelt en je individuele loopje misschien verleden tijd is.

4. Lekker lopen

LekkerLopenNijmegenCrew?
Bij Lekker Lopen is iedereen welkom; beginners, (ver-)gevorderden, man of vrouw, jong en oud. Eén ding is zeker; de passie voor hardlopen stroomt bij iedereen door de aderen. Je traint als groep, maar werkt op je eigen niveau naar wat voor jou haalbaar is.

Deskundige begeleiding?
Gerrit Jan Griepsma, hardloper van het eerste uur, verzorgt trainingen in kleine loopgroepen, waarbij persoonlijke aandacht en een verantwoorde start voorop staan. Samen trainen en toch je eigen niveau en doelen voor ogen houden, dat is zijn kracht. Als kers op de taart krijg je nog een persoonlijk advies na iedere training; deskundigheid van topniveau!

Vroege vogel of nachtraaf?
Van Nijmegen centrum, Nijmegen – Heumensoord, Berg en Dal tot Millingen aan de Rijn, Gerrit staat op de mooiste locaties in de startblokken. De training in Nijmegen-centrum vindt plaats op dinsdagavond, tussen 19.00 en 21.30, en vertrekt vanaf het Valkhofmuseum, Kelfkensbos. Liever in de ochtend op pad? Na de zomer start er een groep op donderdag. Gerrit is nog op zoek naar een locatie, “Daar waar de hardlopers me willen hebben”, zo vertelt hij. Meer informatie kun je vinden op de site.

Presteren vs. Fun
Bij Lekker Lopen gaat om het plezier; op je eigen manier en eigen niveau. Prestaties als de Zevenheuvelenloop en een marathon rennen zijn binnen Lekker Lopen zeker al behaald, maar staan niet voorop. “Plezier in hardlopen krijgen is het allerbelangrijkst”, aldus Gerrit, maar dat vereist natuurlijk wel discipline.

Wat kost het? De trainingen bestaan uit drie periodes van 13 trainingsweken, uitgesloten van schoolvakanties. Per periode betaal je 75,- euro, waarbij je jezelf twee keer in de week in het zweet mag werken. Proefles? De eerste les kun je vrijblijvend volgen. Valt de training van Gerrit in de smaak? Dan kun je je inschrijven en voor de volle 100% gaan voor je doel.

5. Loopvereniging Nijmegen Noord

hardloopgroepenCrew?
Deze in 2010 opgerichte loopvereniging bestaat uit buurtgenoten uit Nijmegen Noord. Zowel beginners als ervaren lopers kunnen hun hardlopers-hart ophalen. Er zijn vele verschillende niveaus, waardoor je gegarandeerd aansluiting vindt bij een groep die bij je past. “Ontspannen naar huis, na een avond trainen”, is het motto van deze ‘neighbours in crime’.

Deskundige begeleiding?
Deze is er zeker. Door de professionele begeleiding gebaseerd op trainingsleer, kun je veilig en op een verantwoorde manier hardlopen. De training begint met een goede warming-up en loopscholing, waarna je met een perfect opgewarmd lijf je training kan starten.

Vroege vogel of nachtraaf?
Op maandag- woensdag en donderdagavond trekt deze crew – tussen 19.30 uur en 20.00 uur – erop uit om de (werk-)dag goed af te sluiten. Je bent vrij om te wisselen tussen de groepen, mocht je meer uitdaging willen of juist een tandje terug willen doen, maar voldaan ben je zeker!

Presteren vs. fun
Gezelligheid, enthousiasme en een open sfeer staan als een huis boven water bij deze buurtbewoners. Maar er is altijd ruimte voor het behalen van persoonlijke doelen. De donderdag is dan ook de dag om alles uit de kast te halen voor diegene die records willen neerzetten tijdens de Klif-, Zevenheuvelen- of Stevensloop.

Wat kost het? Je betaalt 120,- euro per kalenderjaar en bent lid voor een jaar, dus commitment is een must. Inschrijven kan het gehele jaar door. Proefles? “Ja hoor, via de site kun je je aanmelden voor een gratis proefles. Een goede beslissing maak je misschien niet na een keer, vandaar dat de eerste drie keer gratis zijn.

6. GirlsLove2Run Nijmegen

girlslove2runCrew?
Meiden die houden van hardlopen, gezelligheid en graag met een voldaan gevoel de dag willen beginnen; dat is GirlsLove2Run Nijmegen. Deze gezellige crew gaat elke week op pad met ‘girls’ van verschillende leeftijden en allen met de drive om sportief de dag te eindigen.

Deskundige begeleiding?
GirlsLove2Run is ontstaan als online inspiratiebron, waarbij Francien en Joyce hun hardloopavonturen delen met 37.000 meiden wereldwijd. Dat het enthousiasme voor de sport zich als een virus kan verspreiden blijkt uit de vijf offline hardloop-crews die zich gevormd hebben door heel Nederland. GirlsLove2Run Nijmegen is er daar één van. Je loopt samen in een leuke, gemotiveerde groep meiden die elkaar naar een hoger niveau proberen te tillen. Er worden verschillende trainingen aangeboden – duur, interval, bootcamp – van alle markten thuis dus, deze girls!

Vroege vogel of nachtraaf?
De meiden verzamelen elke maandagavond om 19.30 uur, onderaan het Kronenburgpark (aan de kant van het Joris Ivensplein). De ideale manier om na een harde werkdag even stoom af te blazen!

Presteren vs. fun
De fun staat zeker voorop, maar natuurlijk is er ook plaats voor een gezonde dosis prestatiedrang. Net iets beter presteren dan de vorige keer? Elkaar motiveren en inspireren? Dat is waar GirlsLove2Run voor staat. “Haalbaarheid van de training is van groot belang voor ons, daarom zijn deze met zorg opgebouwd”, aldus Francien van GirlsLove2Run.

Wat kost het? Helemaal niets, de deelname is gratis! Proefles? Je mag altijd vrijblijvend meedoen door je aan te melden op de Facebooksite.

7. Run2DayRunners

Run2Day-hardloopgroepCrew?
Wil je op een ontspannen wijze, onder deskundige begeleiding je hardloopkwaliteiten verbeteren of onderhouden? Dan ben je bij deze crew aan het juiste adres. Iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring, is welkom.

Deskundige begeleiding?
Deze is er zeker! Er wordt aandacht besteed aan een goede warming-up & cooling-down en daarnaast gekeken naar je loopstijl, bewegelijkheid en spierontwikkeling, waaruit een trainingsadvies volgt. Je niveau wordt vastgesteld aan de hand van een test waarna je je eigen tempo kunt bepalen. Iedere loop is onder begeleiding van een gekwalificeerde trainer, zeer profi dus!

Vroege vogel of nachtraaf?
Goede motivatie na een vrijdagavond stappen is een must. De lopers verzamelen op zaterdagochtend vanaf 09.30 uur bij Run2Day Nijmegen (Van Schevichavenstraat 1a, oude postkantoor). Na afloop staat er een sportdrank en een gezonde snack voor je klaar. Gezellig samen afsluiten is het motto van de Run2dayRunners. Dat maakt het opstaan voor een rondje rennen een stuk gemakkelijker.

Presteren vs. fun
Plezier en het sociale aspect staan bij deze hardloopgroep hoog in het vaandel. De crew laat zich niet tegenhouden door een spatje regen of koude sneeuwvlok; 48 weken per jaar (incl. zomerstop) staan ze in de startblokken. Dus aan een bak motivatie, moet het je zeker niet ontbreken.

Wat kost het? Het seizoen loopt van september tot september, waarbij je op drie momenten kunt instromen. De kosten verschillen per instroomperiode. Daarnaast kun je gratis meelopen met de loopgroepen in Arnhem en krijg je een ‘stylish’ loopshirt. Check de site voor meer informatieProefles? Zeker! Je kunt twee keer gratis mee trainen om te kijken of je binnen de groep past.

Psst…

As we speak is er een nieuwe running crew bijgekomen: Running Around Down Town! Vanaf donderdag 16 juni kun je elke week, om 9.00 uur een rondje ‘down town’ Nijmegen rennen. Als je 5 minuten achter elkaar kunt hardlopen, join dan de club. Na afloop staat er een heerlijke verfrissende verrassing bij Down Town op je te wachten. Meedoen kost 7 euro per les en aanmelden kan via Facebook.

Nadine JansenTekst: Nadine Jansen | Beeld: Nike en alle running crews