Do it yourself: sneakers in 1 dag @ Based on Roots

Afbeelding voor Do it yourself: sneakers in 1 dag @ Based on Roots

Zit jij, net zoals wij workaholics, veel in je hoofd en kun je lastig ontspannen en los laten? Jezelf dagelijks in het zweet werken is een oplossing, maar geloof ons. Aan de slag gaan met je handen is net zo inspannend en dé manier anno 2016 om te dealen met je dagelijkse troubles. Nijmegen is the place to be om jezelf creatief uit te dagen en wij showen jou de leukste creatieve hotspots in deze DIY rubriek. Dit keer maakten we onze eigen sneakers bij ‘Based on Roots’.

Sneakerworkshopleer

Based on Roots: ambacht, design & innovatie
Op creatieve broedplaats de Houtwerf vind je Based on Roots: de compacte designshop van Conny & Bernadette. Daar waar hun ‘roots’ eigenlijk liggen in het distribueren van Japans design in Europa, richten de dames zich met de winkel in Nijmegen vooral op de consument. Je vindt er bijzondere én betaalbare lifestyle producten uit o.a. Japan, Bosnië en Herzegovina. Alle producten van Based on Roots zijn ambachtelijk en met een innovatieve touch gemaakt. Niet gek dat het vorig jaar op de Japanmarkt in het Lloyd Hotel Amsterdam meteen klikte tussen de Roots-dames en schoenontwerper Roderick Pieters. Hij ontwerpt en maakt zijn schoenen zelf en heeft zelfs een DIY sneaker-kit voor thuis op de markt gebracht. Het plan om een gezamenlijke ‘Sneakers in 1 dag’-workshop te organiseren was dan ook binnen een mum van tijd gesmeed.

Sneakerworkshoppatroon

Where to start?
Na het zien van een paar sneaker voorbeelden, kan het zijn dat de moed je – letterlijk – in de schoenen zakt. De sneakers zien er zó strak uit dat je je afvraagt ‘kan ik dit zelf ook in een dag?!’ Tegelijkertijd voelt het als een toffe uitdaging, but where to start? “Met het bedenken en uittekenen van je ontwerp”, aldus Roderick. Hiervoor heeft hij handig schetspapier waarop de verschillende hoogtes van de sneakers voorgetekend zijn. Hoog, laag, middel, uit een of drie stukken, met of zonder accessoire, veter of elastiek: de mogelijkheden zijn eindeloos. Sommige workshoppers beginnen meteen driftig te tekenen. Ik kies echter eerst de kleur van mijn zool (zwart of wit) én een kleur en leersoort. De zomer is in aantocht en daarom maak ik een lage sneaker. Omdat de aanwezige veters niet geheel matchen met mijn leerkeuze, ga ik voor elastiek.

Sneakerworkshopjudith

Stippen, knippen & stikken
Dan begint het echte werk. In een envelop met je maat erop, zitten alle patronen die je nodig hebt. Eerst teken je de patronen over op het leer, waarbij je heel goed moet letten op wat je linker- en rechterschoen gaat worden. Vervolgens stip je alle gaatjes af die je later in het leer én je zool moet knippen met een tang. Behoorlijk eng, want straks knip je verkeerd. Gelukkig geeft Roderick heel goed aan waar en hoe je het beste kunt beginnen. Tijd voor de next step: het stikken. Hiervoor gebruik je speciaal waxdraad, wat vettig is waardoor de materialen goed aan elkaar hechten. Je begint met het aan elkaar naaien van de stukken leer, vervolgens zet je die in de mal van de zool en stik je de verschillende delen aan elkaar.

Sneakerworkshophalveschoen

Uniek ontwerp
En dan… komt echt hét allerleukste wow-moment. Ineens zie je een heuse sneaker ontstaan. Het is ook meteen een goede peper om door te blijven werken. De tijd begint te dringen en ik wil het eindresultaat natuurlijk zien en aantrekken. Na een dag ontwerpen ben ik (en zeker ook alle co-sneakerontwerpers) oprecht verbaasd en trots op mijn self-designed én -made sneakers. Het is ook heel leuk om te zien dat iedereen een andere smaak heeft, waardoor er unieke ontwerpen ontstaan in verschillende kleuren en stijlen. Hmmm, ik bedenk me nu dat ik best nog wel een gaaf hoog exemplaar zou willen hebben.

22-eindresultaat

De DIY basics
Wat: Oneday Sneaker Workshop
Waar: Based on Roots @ de Houtwerf
Docent: Roderick Pieters
Extra: Op 19 en 20 november organiseert Based on Roots een 2.0 versie van de workshop. Kun je niet wachten? Ga dan thuis aan de slag met de Oneday Sneaker Kit: 30 euro (met alleen de basics) of 70 euro (helemaal compleet). Based on Roots organiseert regelmatig bijzondere en creatieve workshops. Check de website voor het meest actuele aanbod.
Schade: 130 euro voor een geheel verzorgde dag én je gaat natuurlijk op zelfgemaakte sneakers naar huis.

 

FF-JudithTekst en beeld: Judith Sterkenburg