Tried en tested: 3x ontbijten in & around the city

Afbeelding voor Tried en tested: 3x ontbijten in & around the city

Ultiem genieten is voor ons… Decadent ontbijten buiten de deur! Was de brekkie-keuze in Nijmegen eerst nog zeer beperkt. Tegenwoordig kun je op de meest uiteenlopende plekken terecht. Waar precies? Dat lees je de komende weken in onze Tried & Tested Ontbijt Hotspot-guide. Voor early birds, perfecte zondagse uitbrak-ontbijtjes of een healthy kick start to your day follow us! Vandaag 3 ontbijt hotspots in & around the city!

1. Ontbijten bij Blixem

Blixem bestaat stiekem al bijna 20 jaar en is eigenlijk niet meer weg te denken van de Groesbeekseweg. Sinds de opening in 1997 gaan de deuren dagelijks – behalve op zondag – om klokslag 9 uur open. Bij Blixem werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij het werk onderdeel is van een opleidingsstage of bijvoorbeeld als dagbesteding. Wat mij direct opvalt: iedereen heeft hier echt plezier in zijn/haar werk. Extra gezellig ontbijten dus!

Bij Blixem kun je all day terecht voor ontbijt, high tea, high wine, borrel en diner. Binnen is het rijkelijk versierd met interieur- en hebbedingetjes, die tevens in de aangrenzende cadeauwinkel te koop zijn. Ze serveren hier koffie van Coffyn koffiehuis & branderij en thee van Bloesem Theehuis: naast Blixem de twee andere maatschappelijke ondernemingen van Pluryn. Het Blixem brood is biologisch en komt van andere Nijmeegse toppers als de Knollentuin en Brood op de Plank. Voor het ontbijt hoef je overigens niet te reserveren én is ook nog eens de gehele dag door te bestellen! Heb je stevige trek? Geen probleem. Alle lunchgerechten zijn al vanaf 9 uur te bestellen.

De ontbijtkaart bij Blixem is lekker overzichtelijk: je kunt kiezen uit het Blixems ontbijt of een luxe ontbijt. Bij het luxe ontbijt is een glaasje versgeperste jus en koffie of thee inclusief. De inhoud is klassiek ontbijtvoer: een croissant, twee sneden toast, vers fruit, kaas en ham met boter, een supercute mini-jampotje en roerei. Mocht je een glutenallergie hebben dan krijg je in no time glutenvrij brood voor je neus. Het croissantje is lekker warm, evenals de toast, en het roerei verassend zacht en heel goed op smaak: met als secret ingrediënt een beetje kaneel. Al met al een stevig ontbijt dus, dat brunch-porties aanneemt indien gewenst!

Blixem | Groesbeekseweg 75 | Ontbijt: maandag tot en met zaterdag van 9 – 16:30 | Website 

2. Ontbijten bij de Viking

Onderaan de lange Hezelstraat, tussen de boetiekjes en winkels, vind je ontbijt hotspot de Viking. Hoewel het officieel Lunchbar de Viking heet, kun je er zeker terecht voor een stevig ontbijt. Of zoals ze bij de Viking zelf zeggen: kom hier vooral om goed uit te kateren! Dit kan achter de bar, aan een tafel of relaxt op de bank met een tijdschrift of krant. Ontbijten kan tot twaalf uur. De Viking is populair, maar gelukkig hoeven we niet al te lang te wachten om aan te vallen. Mooi: het keukenpersoneel komt vaak en graag even buurten en hun kook- en bakcreaties toelichten.

Bij Viking staat ambacht hoog in het vaandel. Zo worden alle sapjes versgeperst, de koffie versgemalen – met eventueel biologisch/organische koffiemelk – en veel lekkers in eigen keuken bereid. Het brood komt van Brood op de Plank, kaas van de Wit en het vlees van het Vleesch Lokaal: een paar deuren verderop. Super lokaal en echt Nijmeegs dus.

We krijgen alle ontbijtopties van de Viking te proeven, maar omdat dat wel heul veul zou zijn, passeert alles in verkleinde portie de revue. Begonnen wordt er met een sapje van het moment: appelsap, mango en framboos. In een woord: delicious! Daarna het powerontbijt: huisgemaakte granola met Griekse yoghurt, honing en framboosjes. De granola is met kaneel, lekker chewy en crunchy tegelijk. Na het powerontbijt een portie wentelteefjes: dik gesneden plakken brood, heel fluffy en zacht gebakken, maar met een krokant korstje. En om het compleet te maken mét mascarpone en verse frambozen. Als laatste dan nog de uitsmijter geserveerd op knapperig, vers brood met gebakken bacon, gegrilde paprika en gesmolten kaas. De dooier is intact gelaten, zodat je hem zelf lekker kan openprikken. Ten tijde van het schrijven van dit artikel wordt ontbijt-optie vier, de scrambled eggs, waarschijnlijk vervangen door smashed avocado toast. Dit gerechtje is nog in the making, dus die moet je gewoon zelf komen proeven. Is vast geen straf!

Lunchbar de Viking | Lange Hezelstraat 104 | Ontbijt: : iedere dag tot 12 | Website 

3. Ontbijten bij Fika

Het woord fika komt uit het hoge noorden en is het synoniem voor de Zweedse koffie-pauze. Hoewel het natuurlijk veel meer is dan een simpele coffee break: fika is even de tijd nemen om te ontspannen en stil te staan bij de goede dingen in het leven. Het liefst in combinatie met heerlijke koffie, broodjes en gebak. Waar fika je in Nijmegen? Elke dag vanaf 10 uur bij Fika in de van Broeckhuysenstraat.

Ontbijt je bij Fika, dan waan je je ook echt even in Scandinavië. Fika is 100% Scandinavisch. Dit zie je terug in het goed gestyled interieur, op je bord en op de menukaart: geinige Scandinavische namen omschrijven de gerechten en drankjes. Bij Fika eet je smørrebrødjes – boterhammen belegd met bijvoorbeeld ossenworst, pastrami, hummus of serranoham -, maar waar ze bij Fika ook echt in uitblinken is de koffie en thee gemaakt van losse blaadjes. Het gebak, zoals de kaneelbule en de carrotcake, komt van patisserie Strik, vrij letterlijk om de hoek.

Kom je ontbijten dan kun je kiezen uit een glaasje jus of sap, een smørrebrødje of een kaneelbulle en alle soorten koffie of thee die er op de kaart staan. En je krijgt daarnaast sowieso altijd de IJslandse Skyr geserveerd met muesli, fruit en honing. Alle losse elementen van het ontbijt zijn de hele dag door te bestellen, maar tot 12 uur krijg je ze gezamenlijk als ontbijt. Zowel de jus als het herfstige sapje met banaan, jus, kaneel en appel zijn beiden vers van de pers. We kiezen de smørrebrødjes met oude kaas en tomatenchutney en geitenkaas met rode biet. De broodjes zijn kleurrijk, royaal en getopt met fruit, nootjes en pitten. De Skyr is een ultraromige yoghurt en de muesli lekker krokant. De keuze is aan jou of je er honing bij wilt eten. Voor ons is deze extra zoetmaker niet nodig. Ben je een echte zoetekauw? Dan is de (warme!) kaneelbulle, gemaakt van bladerdeeg met kaneel en kandijsuiker in een spiraalvorm, een aanrader! Fika: a way of life waar we ons zeker in kunnen vinden!

Fika | Van Broeckhuysenstraat 5 | Ontbijt: iedere dag tot 12 | WebsiteVolgende keer ontbijten we bij 3 andere toffe ontbijt hotspots for early birds!

 

FF-LisanneTekst: Lisanne Berendsen | Beeld: Lisanne Berendsen en Judith Sterkenburg