Interview: about that couple Julie & Bas Hoebink

Afbeelding voor Interview: about that couple Julie & Bas Hoebink

Stilzitten? Voorlopig nog niet. Dit hippe en super sympathieke stel wist in de afgelopen jaren maar liefst vier succesvolle ondernemingen uit de grond te stampen. Bas Hoebink runt zijn restaurants ‘De Firma’, ‘De Meesterproef’ en ‘The Black Fox’ en Julie Hoebink -samen met haar broertje Jan- lifestyle store ‘Make My Day’. Wat maakt de Hoebinkjes zo succesvol? Hebben ze nog wel tijd voor elkaar? En… what’s next?

Julie & Bas Hoebink
♥ negen jaar
® Make My Day | De Meesterproef | De Firma | The Black Fox

“Het afgelopen jaar hebben we inderdaad heel veel gewerkt, dan zien we elkaar wat minder. Nu wordt het weer wat rustiger, dan eten we af en toe weer gezellig samen,” lacht Bas. “Het is wel een beetje plannen, maar we zijn het gewend. Bas heeft altijd hectische horeca-uren gedraaid en ik werkte juist overdag”, vult Julie aan. Het geheim zit hem volgens het stel in tijdig relaxen. “We kunnen elkaar goed attenderen op het pakken van rust. Soms als ik ’s avonds nog zit te werken dan zegt Bas: ‘Kom, we gaan nu ff een filmpje kijken!’”

Ideeënmachine

Het ondernemen voor Bas begon allemaal in de Nijmeegse benedenstad. Hij was pas 16 en zijn oog viel al op het pand waar tegenwoordig zijn Firma is gevestigd. “Toen ik er een keer een biertje zat te drinken bedacht ik me hoe tof het zou zijn om hier ooit mijn eigen horecazaak van te maken.” Alsof het in de sterren stond geschreven startte hij daadwerkelijk op deze plek, jaren later, De Firma. Ondanks een low budget wist hij zijn eerste horecastek super hip in te richten, dankzij handige vrienden én het geniale styling-oog van interieurstyliste Julie. Het ondernemen smaakte Bas al snel naar meer. “Van mij hoefde het nooit bij één restaurant te blijven, maar van een tijdsplanning had ik geen idee. Het ging zo goed met De Firma, dat ik na twee jaar weer toe was aan iets nieuws. Ik had nog zoveel ideeën.” Zijn ondernemersinstinct gecombineerd met zijn creatieve hersenkronkels hebben hem geen windeieren gelegd. Zo was hij de allereerste ondernemer die de potentie zag van de oude Honigfabriek. Geen enkele ondernemer durfde hier de eerste stap te zetten. En Bas? Hij opende er gewoon zonder veel garanties zijn 2e horecazaak: De Meesterproef. En de styling? Die nam Julie uiteraard voor haar rekening.”

Ondernemersvirus

Terwijl Bas voor de 2e keer in het diepe springt, probeert Julie haar draai nog te vinden. “Op een gegeven moment vroeg Bas mij wat ik nou eigenlijk echt het liefste zou willen doen. Simpel: dat was het openen van een conceptstore! Ik dacht altijd ‘dat kan niet zomaar’, maar na veel marktonderzoek bleek dat mijn conceptstore-droom wel degelijk werkelijkheid kon worden. Van Bas kreeg ik een extra dosis vertrouwen mee dat ook ik kan ondernemen. Ik ben dus zeker aangestoken door het ondernemerschap.”

Milaan inspireert

Vandaag de dag is Julie samen met haar broertje Jan eigenaar van conceptstore Make My Day. Ze begon alleen, maar haar broertje heeft vanaf het begin al in de winkel gewerkt. “We kunnen heel goed samen werken en de winkel groeide zo hard. Super fijn om dan samen te ondernemen, zeker omdat we zeven dagen per week open zijn.” Het idee voor een conceptstore kwam niet uit de lucht vallen. “Toen ik 16 was ging ik met mijn moeder naar Milaan, omdat ik geslaagd was voor mijn havodiploma. Hier zag ik voor het eerst een conceptstore. Ik dacht meteen, dit is zo gaaf! Een mooi terras en een super toffe winkel, hierdoor was ik echt geïnspireerd.”

Mega romantisch

Op werkvlak gaan ze samen als een speer en privé sloeg het stel vorig jaar zomer officieel de handen ineen in het romantische Italiaanse plaatsje Levanto. “Onze eerst vakantie samen was in dit dorpje. Toen zeiden we al tegen elkaar: als we ooit gaan trouwen dan doen we het hier.” Natuurlijk ging hier een mega romantisch aanzoek aan vooraf. In New York, op een pier met uitzicht over Manhattan, tijdens een lichtfestival vroeg Bas Julie ten huwelijk. “Ik fietste de hele dag door New York met die ring in mijn zak, af en toe voelde ik of hij er nog zat”, vertelt Bas. “Ik wachtte op het juiste moment en zocht naar de juiste plek.” “En ik had echt niks door, het was een complete verrassing”, aldus Julie.

Jeukende handen

Nadat Bas Julie een aantal keer aan het werk heeft gezien, grijpt hij begin 2017 zijn kans als De Firma een make-over ondergaat. “ Soms jeukten mijn handen om Julie te helpen met de styling, maar ik was gewoonweg veel te druk met andere zaken om me ook daar mee bezig te kunnen houden. De nieuwe look & feel van De Firma is echt mijn werk”, aldus een zeer contente Bas. En Julie? Zij vindt het hartstikke mooi geworden. “Er zijn misschien een paar kleine dingen die ik net iets anders had gedaan, maar ik vind het hartstikke knap,” zegt ze trots.

Samen succesvol

Zou Make My Day ook bestaan als ze elkaar niet zouden kennen? “Nee!”, grapt Bas meteen. “Nou”, zegt Julie, “uiteindelijk wel denk ik, maar niet zo snel misschien. Een getuige op onze bruiloft zei dat we zo succesvol zijn omdat we elkaar hebben.” Bas beaamt dit. “Ik ben er absoluut van overtuigd dat ik niet zo succesvol was geweest als ik Julie niet gekend had. Het kunnen overleggen met elkaar is super fijn, we helpen elkaar altijd en zijn samen constant op zoek naar vernieuwing. Toen de Firma net open ging heeft Julie de hele styling gedaan. Ik heb dat door haar wel ontwikkeld.” “Andersom heb ik veel aan Bas qua ondernemerschap: knopen doorhakken, sneller beslissen en schakelen.”

En nu?

Lachend kijken ze elkaar aan. Ja en nu?! The Black Fox, Bas zijn 3e horecaonderneming, heeft het daglicht gezien en de Firma is natuurlijk net verbouwd -dat was wel weer een uitdaging. “Over een paar jaar heb ik er hopelijk nog een restaurant bij en kan ik me wellicht meer focussen op strategie”, aldus Bas. Ook Julie blijft niet stilstaan. “Wij hebben er denk ik dan ook wel een winkel bij. Een eigen lijn, maar een merk lijkt me ook heel tof. Groeien willen we dus nog wel en privé trouwens ook. Dan gaan we wel wat minder hard werken, als je een gezin hebt is het ook belangrijk om thuis te zijn.”

 

Tekst: Marloes van Daalen | Beeld: Nienke Meijs