Do It Yourself – Diary of a bootcamp virgin

Afbeelding voor Do It Yourself – Diary of a bootcamp virgin

‘Het regent.’ ‘Ik heb geen zin.’ ‘Het is zo koud.’ Deze excuses en meer spookten afgelopen maand geregeld door het koppie van redacteur Nadine. Why? Ze ging met frisse tegenzin de uitdaging aan om zich 30 dagen in het zweet te werken bij City Bootcamp! 30 dagen buiten(!) sporten, terwijl ze eigenlijk een binnensporter is. Respect!

Daar gaan we dan…

In mijn sportschooloutfit (wat doe je eigenlijk aan als je buiten sport?) ga ik op weg naar mijn eerste les bootcamp ever! We verzamelen bij ‘de Engel in het Valkhofpark’ – een inspirerende plek – waar ik mijn fiets in de stalling plaats. Thank God it’s not raining, maar wat heb ik het koud! Gedeelde smart is halve smart denk ik ondertussen bij mezelf, want samen de kou trotseren, vies worden (van zowel modder als zweet) en grenzen verleggen; dat is waar bootcamp voor staat.

Trappentraining

Nieuwsgierig naar wat me te wachten staat, loop ik met de groep mee naar ons startpunt (lees: onderaan de trappen bij de Lindenberg). Trappentraining op vrijdagavond is ook echt trappentraining, daar kom ik snel achter. Springend, rennend, opdrukkend: op vele (nieuwe) manieren heb ik de trappen getrotseerd. Na 60 minuten bikkelen keer ik met een moe maar voldaan gevoel huiswaarts: de eerste bootcamples is een feit!

Waar moet ik zijn?

Het Valkhofpark en de Limos zijn mijn uitvalsbasis deze maand. Waar ik het Valkhof op mijn duimpje kon vinden, is het Limos in de donker van de avond (en brilloos!) wat moeilijker te lokaliseren. Na met mijn fiets een rondje gereden te hebben kan ik aansluiten bij de groep – die verscholen achter wat bosjes al met de warming-up is gestart. ‘Volgende keer hooyah roepen wordt me toegefluisterd, dan kan je ons altijd vinden’. Samen met mijn nieuwe buddy’s stort ik me op de les.

Handschoenen?

Je bent een virgin of je bent het niet: er zijn altijd dingen waar je achter komt als je al bezig bent. Zoals: handschoenen! Zeker een must als je in de avond, met nog wat vorst aan de grond, een voorligsteun wil overleven. Gelukkig heb ik een handdoek meegenomen die mijn handen net dat beetje warmte geeft, waar ze zo vurig om vragen. Next time? Handschoenen. Check!

Kick some ass!

Naast mijn normale sportschoolrooster, volg ik twee keer in de week trouw mijn ‘Shape it’-programma. Omdat ik binnen de lessen mijn eigen niveau kan bepalen, zorg ik dat ik uitgedaagd blijf en mijn energie naar een hoger level til. Mijn doel? Uit mijn comfort-zone en net dat beetje meer spierpijn creëren. En echt. Ik heb gesprint waar ik kon sprinten, gesquat alsof mijn leven er vanaf hing en burpees tot mijn eerste levensbehoefte verheven. Resultaat? Zeker spierpijn, maar misschien volgende keer toch maar een urban of keiharde bootcamp om nog net dat beetje meer eruit te halen.

#SundayFunday!

Waar de avonden vaak koud en nat waren (en hiermee mij een excuus gaven om af te haken), is de zondagochtend een perfecte bootcampdag. Afgelopen zondag heb ik na – in de touwen te hangen, gesprint op de trappen, jumping-jacks, lunges (met 20kg in mijn nek!) en een tabatha met burpees en sprinten (20 sec actief met 10 sec rust: 4 herhalingen!) – mijn bootcamp-ervaring na 30 dagen met een lach afgesloten.

Viel het mee?

Ja echt, het viel me 100% mee voor iemand die alleen in de zomer een rondje buiten rent en veel liever lesjes in de sportschool volgt. Ik zeg: ben je klaar voor een uitdaging in de buitenlucht (want die buitenlucht doet het hem echt!), probeer een proefles bootcamp en je zult versteld staan van jezelf. Want dat stond ik ook. En tot slot blijkt uit de eindmeting @bootcamp hoofdkantoor Nijmegen ook nog eens dat mijn spiermassa is toegenomen en mijn vetmassa afgenomen: killer resultaat Nadine. Hooyah!

Bootcamp lingo:
High five met je buddy! Come again? Een bootcamp-mentaliteit waar ik even aan moet wennen. Want na iedere oefening, parcours, tabatha of challenge, deel je het saamhorigheidsgevoel door elkaar een high five te geven en luidskeels ‘hooyah’ te roepen.

Bootcamp knowhow:
Als de lessen vol zitten (> 20 personen), wordt de controle op de uitvoering van de oefeningen moeilijker voor de trainers. Hoe doorgewinterd ze ook zijn, soms kan hier net dat beetje meer aandacht naar toe gaan, zodat er geen blessures ontstaan. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een les die wat minder druk is, zodat persoonlijke aandacht niet tekort schiet.

Bootcamp knowhow:
Ben jij al een doorgewinterde bootcamp-tiger of net als ik een virgin bootcamper: voor iedereen is er een les op gewenst niveau of juist één die wat meer uitdaging biedt. De acht parken – in Nijmegen, Malden en Lent – bieden variëteit en zorgen dat je dichtbij huis een les kunt volgen.

Bootcamp knowhow:
De zondagochtend was bij uitstek mijn favo lesdag. Met genoeg uitdagend materiaal, de ochtendzon (geen garantie natuurlijk), het uitzicht op de Waal en het enthousiasme van de trainer: het ultieme recept voor een ochtend zweetgarantie!

Bootcamp knowhow:
Op dit moment worden de fanatieke vrouwen onder ons klaargestoomd voor de Marikenloop. City Bootcamp biedt een mix van bootcamp- en hardlooptrainingen als ultieme combinatie om alle records te breken tijdens deze jaarlijkse loop for woman only. FollowFox is er in ieder geval bij 21 mei!

Tekst: Nadine Jansen | Beeld: Nienke Meijs