Fastread Monday: 5 purrende vragen over kattencafé Balthazar!

Afbeelding voor Fastread Monday: 5 purrende vragen over kattencafé Balthazar!

Redacteur Lisanne Berendsen keek al maanden reikhalzend uit naar de komst van Baltazar. Een nieuwe lunchplek met huisgemaakte vegetarische (of zelfs vegan!) taartjes, broodjes en afternoon tea. Met al dit lekkers is het goed vertoeven in de van Welderenstraat, maar de échte reden dat jong, oud en onze Lisanne de deur hier platlopen? De viervoetige bewoners! Balthazar is namelijk een kattencafé. Met een spinnende kat op haar schoot stelde cat-lover Lisanne eigenaresse Sanne Versteeg (33) vijf prangende vragen.

 

Kattenkopjes uitdelen is booming business?

“In 2015 ben ik voor het eerst in Amsterdam naar een kattencafé (kattencafé Kopjes, red.) gegaan. Toen vond ik een kattencafé al een tof idee, iets wat ik zelf wel zou willen opzetten. Niet meteen voor de hand liggend, ik heb namelijk cultuurwetenschappen gestudeerd, totdat ik daarna in Den Bosch kwam voor de opening van een ander kattencafé. Toen dacht ik: als al deze kattencafe’s zó populair zijn, waarom dan niet in Nijmegen? Mensen in mijn omgeving zeiden ook direct: ‘Dat lijkt me echt iets voor jou. Waarom ga jij dat niet doen?’. Toen is het echt gaan kriebelen.”

Ik zie hier altijd een rij voor de deur!

“Het loopt inderdaad echt storm. Afhankelijk dacht ik met reserveringen te werken, maar dit bleek toch nogal moeilijk. Mensen die spontaan binnen komen lopen, vissen anders achter het net en dat is precies niet de bedoeling. We willen toegankelijk blijven. Als mensen met grote groepen willen komen, of voor een vrijgezellenfeestje of een baby shower dan kan er natuurlijk wel gereserveerd worden. Wat voor mensen hier komen? Echt een dwarsdoorsnede van de samenleving!”
 

Jouw kattenfamilie is heel divers?

“We hebben acht katten hier rondlopen met verschillende achtergronden. Een van de katten komt van de stichting het Wijze Weeskitten: een Roemeense straatkat die naar Nederland is gehaald voor een veilig thuis. Keizer Karel komt uit mijn eigen huis, hij was eigenlijk heel alleen merkte ik nu achteraf, en hij matcht goed met alle andere katten. De twee jonge kittens komen via onze buren uit een klein dorp uit de achterhoek, waar je heel veel zwerfkatten hebt. Hun moeder was omgekomen bij een auto-ongeluk en de buren dachten meteen aan ons. De naaktkat, Coco, is een cadeau van cattery Zene Hebe: zij zijn ook eigenaar van boekhandel de Feeks, hier een paar deuren verderop.”

Wat is de kans op een kattenhaar in je bakkie?

“De katten mogen niet op tafel en dat weten ze. De enige regels die er zijn vanuit de wet betreffen hygiëne. Vandaar dat de bar achter glas zit en er een uitgifteluik is dat naar beneden gaat als we dicht zijn, zodat de katten nooit in de keuken kunnen komen. De kans dat er een kattenhaar in je eten komt is praktisch nihil, daar zijn we heel secuur in. Verder zijn er ook huisregels over hoe je met de katten om moet gaan.”

Balthazar is ook voor jullie viervoeters cat heaven?

“De katten zijn in principe huisdieren van het café en hier zit – binnen het redelijke- niet echt een limiet op. We hebben er nu in totaal acht. Ik ben blij met deze groep en ze zijn inmiddels goed aan elkaar gewend. Er hoeft namelijk maar één nieuwe kat bij te komen die de groep door dominant gedrag te vertonen uit balans kan halen. Nu laten ze elkaar lekker hun eigen gang gaan. Met mooi weer kunnen ze de binnentuin in en we hebben een cats only area.” Sounds like cat heaven to you? Ga van dinsdag tot en met zondag voor kattenkopjes, een vegan brekkie of een uitgebreide lunch naar kattencafé Balthazar.
 

Tekst en Beeld: Lisanne Berendsen