Do It Yourself: naaiworkshop bij Studio Jurk! 

Afbeelding voor Do It Yourself: naaiworkshop bij Studio Jurk! 

Naaien is hotter dan hot en in Nijmegen is Studio Jurk dé plek om de leukste kledingstukken voor jezelf of een ander in elkaar te freubelen. Altijd al nieuwsgierig naar haar innerlijke coupeuse kroop redacteur Nadine er achter de naaimachine. Liep ze uiteindelijk in een geweldige, one-of-a-kind én in een zelf in elkaar gezette rok de deur uit? Lees het hieronder!

Couture heaven

Zodra je de deur van Studio Jurk openduwt stromen de inspirerende en creatieve vibes je tegemoet. Langs de wand rijen stalen stoffen in de mooiste kleuren en patronen, garen in alle kleuren van de regenboog en ratelende naaimachines als achtergrondmuziek. Eigenaressen Hanna en Julia droomden al tijdens hun opleiding als coupeuse om van hun passie hun werk te maken. Het idee werd geboren om een naaiatelier te beginnen in Nijmegen Oost en met het naaivirus dat zich anno nu steeds verder verspreid hebben de dames hier vier jaar geleden een goede slag geslagen.

Work, work… workshop!

Iedere dag van de week kun je in dit heuse Couture Café terecht voor een workshop of cursus. Van een jurk, top of rok tot kinderkleding (samen met je kind kan ook) of dieper duiken in de skills van locken, haken en stoffenkennis; je kunt het zo gek niet bedenken of de Studio Jurk dames bieden het aan. “Binnen 24 uur zitten de workshops vaak al vol, mensen zitten letterlijk voor de computer om zich in te schrijven”, aldus Julia. “We lijken wel concerten aan te bieden, haha. Als zoete broodjes gaan ze over de toonbank”, vult Hanna aan. Dat naaien hot is, is een understatement, het is über hip en iedereen doet het of wil het leren.

Aan de slag!

Genoeg gekletst, er moet ook nog genaaid worden. En met zero (naai)ervaring is dat op zich wel een uitdaging. In vier uurtjes moet ik vandaag een ‘rappe rok’  in elkaar hebben gedraaid. Gaat dat wel lukken? Juf Carolien beaamt geruststellend van wel, dus daar vertrouw ik maar op.

Allereerst heb ik nog de leuke keuze om uit al die hippe stoffen een geschikte te vinden waar mijn zwangere buik nog lekker in kan groeien en die geschikt is voor de winterse tempraturen. Dan moeten we aan de slag met onze patronen. Je kunt kiezen uit een A-lijn rok, taps toelopend model of kokerrok (met zwangerschaps-optie, hoe handig). Allereerst gaan we bij elkaar onze maten opmeten, zodat je rok uiteindelijk goed past op jouw lijf, waarna je dit patroon overtrekt op papier en vervolgens op je gekozen stof. Met speciale (uitwasbare krijt) teken je het over op je stof en knip je het uit. Met name dat laatste zorgt voor wat zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd. Na het knippen speld je de voor- en achterpanden op elkaar (heerlijk precisie werkje), zodat je hierna achter je naaimachine kan kruipen. Ingeregen en al staat die gelukkig al voor me klaar, dus daar gaan we dan. Met een trillende voet trap ik het pedaal in waarna mijn machine rap begint met het vaststikken van mijn secuur afgespelde randen.

Wordt dit echt een rok?

Na de stukken stof aan elkaar te hebben genaaid is het voor de afwerking mooi als we gaan locken. Ehm, even uitleg graag juf, ik weet even niet of ik weet wat dit inhoudt? Locken is, zo blijkt, het mooi afwerken van je sticknaden waarbij de machine je overtollige stof wegsnijdt. Met de rapheid van de lockmachine (heet deze workshop daarom rappe rok hihi?) heb ik in 5 minuten mijn rok mooi afgewerkt. Tijd om de boord erin te zetten. En dan gaat het toch zowaar op een rok lijken, hoe vet! In vier uurtjes, of toch net iets langer, hebben we gewoon een rok in elkaar gedraaid. Trots ben ik toch echt wel. Van geen ervaring, tot dit; dat is toch echt een topprestatie!

Met het patroon in mijn tas, hoop ik dit thuis nog een keer na te kunnen doen. Want ook dat is de missie van de Studio Jurk dames: ervoor zorgen dat je thuis lekker aan de slag gaat met je patronen en je eigen garderobe bij elkaar naait.

In een heerlijk creatief middagje, weg van de drukte van de wereld, in de Studio Jurk bubbel heb ik een rok gemaakt. Naast dat ik een waar resultaat heb om thuis te showen, is dit zeker ook een lesje zelfontspanning geweest. Old skool naaien: het heeft me wel geïnspireerd en smaakt zeker naar meer!

 


De DIY basics

Wat? Een workshop Rappe Rok. Check de sitevoor andere gave workshops als workshops Kinderkleding, Sweaterjurk, Top of cursussen voor het echte werk en meer.
Waar: Studio Jurk Van beginners tot ervaren naaisters: echt iedereen is welkom.
Docent: Carolien Beekman, heeft tevens een eigen kledinglijn bij ZaadeL Makerij.
Investering: 60 euro, excl. stof, maar met een geweldig eindresultaat waar je meteen de deur mee uitloopt.
Meer informatie: www.studiojurk.nl

 

 

Tekst & Beeld: Nadine Jansen