Al ontdekt? 8x sociaal Nimma!

Afbeelding voor Al ontdekt? 8x sociaal Nimma!

Als European Green Capital 2018 is Nijmegen niet alleen duurzaam engroen bezig, het is ook een sociale stad met steeds meer initiatieven om het leven van anderen nèt iets mooier te maken. Door ze gewoon mee te laten doen én mee te laten werken. Waar wij dan weer van kunnen genieten door lekker eten en het shoppen van de leukste items. Gaat jouw sociale hart hier ook sneller van kloppen? Ontdek dan 8x sociaal Nimma!

1. Stadsboom

stadsboom

Als het gaat om duurzaamheid is 1 + 1 = 2 bij de Stadsboom in het Honigcomplex. Hier geven jonge medewerkers, voor wie de stap naar betaald werk nog te groot is, gekapte Nijmeegse bomen een tweede leven in de vorm van duurzame meubels en accessoires voor huis én tuin. De mooiste houten producten, denk aan banken, stoelen, tafels, kasten en snijplanken gaan hier – letterlijk – over de toonbank, want naast de werkplaats is er ook een winkel. De medewerkers worden opgeleid in alle facetten van houtbewerking tot verkoop en daarnaast is er veel aandacht voor talentontwikkeling.

Wat? Houtzagerij, werkplaats én shop met de leukste (interieur)items voor thuis | Waar? Honigcomplex | Website? stadsboom.nl

2. Borboleta

borboleta

It’s all in the name bij Borboleta in de Lange Hezelstraat. Portugees voor ‘vlinder’ is hoe de medewerkers met een (verstandelijke) beperking zich hier kunnen ontwikkelen, ontpoppen én uiteindelijk misschien wel uitvliegen. Vanuit de keuken en aan je tafeltje voorzien zij je van een stevig ontbijt, ambachtelijke lunch, verse koffie of Chai Latte met zelfgebakken taart. Een knusse lunchroom mét ideëel tintje waar je graag terugkomt én ook nog eens je favo boeken kunt ruilen in de mini-bieb.

Wat? Lunchroom | Waar? Lange Hezelstraat | Website? borboleta-nijmegen.nl

3. Helden

helden

De helden van Helden zijn de jongeren die in dit restaurant op de Houtwerf een nieuwe kans krijgen. Onder het motto “Wat in het verleden heeft plaatsgevonden doet er niet toe, het heden en de toekomst, daar draait het om”, worden de jongeren op de werkvloer opgeleid tot kok en gastheer of -vrouw. Borrelen, vergaderen, dineren, het kan allemaal bij Helden. En sinds begin dit jaar wordt dat verzorgd in een spiksplinternieuw interieur. Heb jij het al ontdekt?

Wat? Restaurant | Waar? Houtwerf | Website? heldennijmegen.nl

4. Bakkerscafé (x2)

bakkerscafe

Omdat Bakkerscafé Brood op de Plank vanwege alle (bak)activiteiten bijna uit haar voegen barstte, is daar sinds vorig jaar Bakkercafé de Bakkerij op de Houtwerf bijgekomen. Dat betekent dubbel bak-plezier, want het enthousiasme spat er bij beide hotspots van af. De verse broden en lekkerste huisgemaakte appeltaarten worden hier écht met liefde gemaakt door mensen met een afstand tot de samenleving en arbeidsmarkt. Naast dat je in beide Bakkerscafés kunt genieten van een goed belegde – zelfgebakken – boterham, wordt het brood ook door de medewerkers rondgebracht bij vele andere horecazaken in Nijmegen. Smullen!

Wat? Bakkerij, bakkerswinkel én bakkerscafé | Waar? Houtwerf (Dé Bakkerij) en Castellastraat 29 (Brood op de Plank) | Website?bakkerscafe.nl 

5. Brownies&downieS

brownies-downies-nijmegen

Met pijn in ons hart namen eind vorig jaar afscheid van Sid&Liv – een van onze favo lunchspots in de stad. Gelukkig is daar een nieuwe lunchzaak voor teruggekomen: Brownies&downieS, waar “good things happen over coffee”. Goed in de zin van sociaal kapitaal, want hier werken mensen met een (verstandelijke) beperking én goed omdat je hier – naast de koffie – geniet van heerlijk huisgemaakt gebak en een divers aanbod aan lunchgerechten.

Wat? Lunchroom | Waar? Van Welderenstraat | Website? browniesanddownies.nl

6. BUUR

buur

BUUR in Brakkenstein is er voor iedereen: voor de lekkerbek, de ondernemer, de (oudere) mensen in de wijk, scholieren, studenten én niet te vergeten de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bij alle facetten van BUUR de kans krijgen om werkervaring op te doen. BUUR is een eetcafé, een wijkplaats met diverse sociale programma’s en activiteiten, een shop met cadeauartikelen, een flexwerkplek en vergaderruimte en een stage-, leer- en werkplek. Kortom, zoals ze het zelf noemen, “een dynamische plek waar iedereen welkom is”.

Wat? Wijkplaats, eetcafé, flexwerk- en vergaderruimte, cadeauwinkel | Waar? Deken Hensburchstraat 2 (Brakkenstein) | Website?wijkplaatsbuur.nl

7. BliXem

blixem

Na ruim 20 jaar is BliXem – als initiatief van de toenmalige Groesbeekse Tehuizen en Werkenrode voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking – niet meer weg te denken uit het Nijmeegse straatbeeld. De medewerkers doen hier als onderdeel van hun opleidingsstage of als dagbesteding werkervaring op in het eetcafé, de cadeauwinkel of in de catering. In het eetcafé kun je – door het enthousiasme van de medewerkers – extra gezellig ontbijten, lunchen of dineren. In de cadeauwinkel vind je alles van verrassende woonaccessoires tot grappige hebbedingetjes én bijzondere relatiegeschenken. Is je feestje iets te groot om zelf te staan koken? Dan kan BliXem de catering verzorgen.

Wat? Eetcafé, cadeauwinkel & cateraar | Waar? Groesbeekseweg 75 | Website? blixemnijmegen.nl

8. Coffyn

coffyn

Bij Coffyn werken mensen met en zonder handicap om voor jou de lekkerste koffie te branden én te zetten. In de kas, net buiten Nijmegen, bij het tuincentrum in Malden, kun je terecht voor – uiteraard een ambachtelijke kop – koffie, gebak, lunch en high tea. Ook leuk is een koffieproeverij mét demonstratie van het koffiebrandproces. Een aanrader om een keer in deze gezellige werk- en leerplek neer te strijken om daarna nog even snel het tuincentrum in te wippen.

Wat? Koffiehuis en branderij | Waar? Rijksweg 65A, Malden | Website? coffyn.nl

 

Tekst: Judith Sterkenburg | Beeld: FollowFox, Stadsboom, Buur, Unsplash