Wijn talk met de heren van Firma Druivensuiker: van zomerse avondwijnen tot 'n BBQ-proof rosé!

Afbeelding voor Wijn talk met de heren van Firma Druivensuiker: van hete zomerse avondwijnen tot een BBQ-proof rosé!

‘Wijn is fijn’ is ons levensmotto, maar wijn is óók mega complex. Al die verschillende druivenrassen, streken, producenten en namen maken het niet eenvoudig om (een van) onze favo drankjes te begrijpen. We vroegen Vinoloog Lisanne Berendsen om samen met dé wijn-insiders van Nijmegen, de heren Tim, Sjoerd en Bastien van Firma Druivensuiker, een tiental zomerse wijnen te proeven en te voorzien van ongenuanceerde feedback!

De ideale zomerwijn is volgens jullie?
Sjoerd: “Fris, licht en goed doordrinkbaar.” Tim: “Moet bij verschillende hapjes passen.” Bastien: “En zeker betaalbaar zijn. De zomer is hét seizoen waarop je het vaakst samen met mensen buiten zit, in de zon of op het terras, met feestjes, partijen en diners.”

Een proeftafel vol frisse witte, rosé en lichte rode wijn. Laten we starten met de twee witte: de Weissburgunder 2016 van Villa Wolf en een Riesling 2016 van Faubel.Sjoerd: “Dit is precies wat ik van een Weissburgunder verwacht. Het is een fijne wijn om mee te starten. Strak en fris, dus een prima terras-/balkon-/tuinwijn. Je moet hem wel mega goed koelen! Als je de Riesling ernaast proeft, valt hij wel snel weg.” Tim: “Misschien iets té doordrinkbaar en licht van smaak. Als we het over Riesling hebben: ik drink het thuis altijd. Het heeft vaak niet té veel alcohol, als je er een fles van drinkt heb je er niet zoveel last van.” Sjoerd: “Riesling heeft ook altijd zoete componenten, je kunt er veel verschillende kanten mee op. Maar deze is misschien net iets té pittig, ik zou zeggen ‘een terraswijn voor liefhebbers’!” Tim: “Het leuke aan de fles is ook dat je niet ziet dat het een literfles is. Het valt helemaal niet op! Wat wel zo is met deze wijn: je moet op iedere slok ‘kouwen’. Voor de zomer zijn mensen op zoek naar een wijn die zo naar binnen glijdt.” Bastien: “Wat ik vaak merk met een wijn uitkiezen is dat ‘de makkelijke wijn’ toch wel goed scoort. Een wijn als de Weissburgunder doet het goed met verjaardagen bijvoorbeeld, niemand zal hier iets op aan te merken hebben. In het kader van de doordrinkbaarheid is dit een treffer!”

We blijven even bij de wit met een Grüner Veltliner 2016 van Ferdinand Mayr en een Anjou Blanc 2015 van Domaine Cady. Sjoerd: “Grüner is een druif die steeds meer besteld wordt. Zonder te proeven zou je al zeggen: echt een wijn voor op het terras.” Tim: “Precies. Grüner Veltliner is een druif die heel veel heeft, en mensen vinden het lekker. Het heeft lekkere zuren, het is een beetje kruidig, maar ook fruitig en mineralig.”Bastien: “Deze is redelijk ongecompliceerd. Misschien een beetje saai zelfs. Ik had hem iets spannender verwacht.” Sjoerd: “De Chenin Blanc heeft een stevige zuurgraad, die had ik dan weer anders verwacht. De rest van wat ik proef is nogal overdadig, al wat spannender dan de Grüner Veltliner.” Tim: “Ik zie dat Harold Hamersma (bekende wijnschrijver, red) deze Anjou een 9+ heeft gegeven. Hij noemt het een ‘verrukkelijke voorjaarswijn’ dus wat dat betreft zou het zeer geschikt moeten zijn. Hamersma benoemt frisse smaken als citrus, appel en grapefruit. Ik drink deze in ieder geval liever dan de Weissburgunder.” Sjoerd: “Deze Anjou intrigeert me wel, maar ik weet niet of dat is wat je wilt op het terras.” Bastien: “Er zijn natuurlijk duizenden momenten om een wijn te drinken, en deze is niet geschikt voor een verjaardagsfeestje maar wel voor na een dag hard werken op het dakterras. Meer dan de eerste drie. Ik heb liever een glas wijn waar ik even over na moet denken.”

Over wijnschrijver Harold Hamersma gesproken: hoe belangrijk zijn wijnrecensies, wijnbeoordelingen en gouden medailles? Bastien: “Je merkt in de cursussen waar we veel met beginners werken dat zij vaak meer willen weten over wijn, maar niet direct geïnteresseerd zijn in alle technische aspecten. Ze willen weten waar ze de wijn moeten kopen, in de supermarkt of speciaalzaak, en welke dan? De consument ziet een grote gouden sticker op een fles wijn, dus het zal dan vast goed zijn, dat is het gevaar. Dan zeggen wij: apps als die van Harold Hamersma zijn wel heel leuk om bij je te hebben in de supermarkt voor als je het echt niet weet.” Tim: “Wij van Firma Druivensuiker proberen juist uit te leggen waarom je beter naar een speciaalzaak kunt gaan en nét even iets meer voor je wijn uit zou moeten geven. In speciaalzaken zie je vaak staan ‘geproefd of beoordeeld door het Perswijn panel’ of een ander gerespecteerde naam. Dan weet je in ieder geval dat je goed zit met je wijnaankoop.”

Fles nummer vijf is een Cuvée 448 s.l.m. 2016 van Girlan uit Italië: een blend van Pinot Bianco, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Bastien: “Yes, Italiaans! Altijd goed. Misschien een beetje generaliserend, want ik kan me nog een recent glas Montepulciano d’Abruzzo herinneren waar ik van over mijn nek ging. Dat ging misschien ook over het uur trouwens.” Sjoerd: “Dit is van alle wijnen die ik heb geproefd echt een eetwijn. Echt lekker. Het is een super gebalanceerd glas wijn! Als ik dit zou drinken zou ik er wat lekkers te eten bij willen. Kruidig, een leuke zuurgraad, niet te veel alcohol en voldoende body.” Bastien: “Ik snap precies wat je bedoelt, en veel mensen zullen dit lachend achterover slaan.” Tim: “Misschien is het geen terraswijn omdat hij daar te complex voor is, maar wel de ideale zomerwijn. Lekker voor bij de BBQ.”

We gaan door met drie Franse rosés. Sjoerd: “Provence rosé en salade niçoise is voor mij echt een ultieme combinatie. Ze worden niet alleen maar half-zoet en snoeperig gemaakt, maar steeds droger en frisser, met meer body en vulling. Zoiets is natuurlijk ook super gaaf om naast een vleesgerecht te zetten, ook wel een beetje om mensen te shockeren. Ik drink het graag op het terras, het heeft iets frivools.” Tim: “Daarom ben jij natuurlijk de meest vrouwelijke van ons drie Firma Duivensuiker mannen. Dat was allang duidelijk.”

Is rosé vrouwelijk dan? Vanwege de kleur? Bastien: “Het vooroordeel dat rosé alleen voor vrouwen is bestaat. Mannen drinken vanuit ‘vroeger’ bier en vrouwen wijn. Rosé is dan nog ‘the next level’. Sjoerd heeft bijna een coming out, omdat hij toegeeft dat hij wel eens een fles rosé bestelt.” Tim: “Ik vind je super mannelijk als je rosé bestelt, omdat je dan dwars door alle maatschappelijke dogma’s heen drinkt. Maar: ik heb niet de associatie dat rosé gelijk staat aan de zomer, ik vind het juist een goede eetwijn.” Bastien: “Heel eerlijk is rosé m’n blind spot. Ik heb het te weinig gedronken. Als ik naar de kleur kijk van de wijnen ben ik wel tevreden, want ik heb een soort aversie tegen de kleur roze. Provence rosé is de meest makkelijke kleur rosé, lekker bleek. Je koopt natuurlijk ook met je ogen.” Tim: “Van de drie rosés vind ik de eerste (Cabaret) best een drogende stijl, heeft de middelste (Camaïssette) een hele ingetogen neus, maar is prima voor de borrel, niet te overweldigend of overdadig. De derde rosé van het lijstje (Pigoudet) is dan weer heel lekker kruidig, echt een eetwijn met body. Wederom zeer geschikt voor de BBQ.” Bastien: “Ik drink de Corbières echt honderdkeer liever dan de Camaïsette. Maar no way dat hij geschikt is voor op het terras, daar is hij dan weer veel te machtig en kruidig voor, met een specerijen-neus.” Sjoerd: “Er zijn zoveel drink momenten. Als het dertig graden is, geef maar maar de tweede rosé. Lachend: met een beetje ijs in mijn glas.”

Dan als verrassende afsluiter een rode wijn: Gamay uit de Loire, goed gekoeld.
Tim: “Als we het hebben over rode wijn vinden mensen het pas echt wijn als het krachtig en vol is. Een lekker glas Carmenère of Malbec. Mensen gaan niet opeens een glas gekoelde, lichte, rode wijn drinken alleen omdat het zomer is. Terwijl dat zoveel beter past bij het seizoen en wat je eet.” Bastien: “Misschien moet je mensen ook ‘opvoeden’. Bij wijn moet je gewoon eten. We hebben het nu ook over verjaardagen en feestjes en terrassen en daar wordt ook altijd bij gegeten. Op het moment dat ik de kurkentrekker zoek, heb ik de worst al op het aanrecht liggen. Pas die twee momenten op elkaar aan.” Tim: “Als ik echt een goede wijn heb, vind ik het moeilijk om bij te eten, zelfs zonde.” Sjoerd: “Een echt goede wijn drink ik ook liever zonder iets te eten erbij. Maar met de juiste wijn kun je de goede dingen uit een slecht gerecht accentueren. Dat is het leuke aan wijn, dat er ook een culinaire drang is. Anderzijds kun je heel goed eten met een slechte wijn ook verpesten. Er is wel een wisselwerking.”

En jullie Gamay oordeel? Tim: “Dit is niet de leukste Gamay die ik ooit geproefd heb. Hij mist een beetje levendigheid en ruikt naar snoepjes.” Sjoerd: “Het is een lichte wijn met niet te veel alcohol, zachtaardig zelfs. Laten we voor de Nijmeegse horeca hopen dat zo’n stijl te verkrijgen is binnenkort, als het maar wel op de juiste temperatuur geserveerd wordt.” Bastien: “Toch zou ik willen dat meer terrascafés in Nijmegen dit op de kaart zetten, je ziet dit veel te weinig. Daarom vind ik het juist extra leuk dat het is ingezonden. Ik vind dit wederom een geschikte wijn voor de BBQ!”

Het blijkt dat de heren van Firma Druivensuiker het niet altijd eens zijn over wat lekker is, en dat hoeft ook zeker niet. Wat wel duidelijk wordt, is dat Tim, Sjoerd en Bastien met een lach en een knipoog laten zien dat wijn vooral lekker moet zijn én leuk moet blijven. Er zijn geen omkaderde regels: het kan met of zonder eten, op het terras, bij de BBQ of tijdens je B’day feest. Kies dan wel per gelegenheid een geschikte fles! Ben je nieuwsgierig geworden naar Firma Druivensuiker of zou je een keer een cursus of proeverij bij ze willen volgen? Check dan zeker even hun website.P.S: live klinken bij de heren van Firma Druivensuiker? Schuif dan aan bij Glaswerk of Klinkklaar!

De geproefde wijnen nogmaals op een rij!

1. Terrastopper
Weissburgunder 2016 Villa Wolf | Inslaan bij: Wijnhandel Marcel Arentz | Prijs: €9,25
2. Terraswijn voor liefhebbers
Riesling 2016 Faubel | Inslaan bij: JP Vincken | Prijs: €8,75 (voor een liter!)
3. Fris en ongecompliceerd
Grüner Veltliner 2016 Ferdinand Mayr | Inslaan bij: Arno de Laak | Prijs: €8,75
4. Zomerse allrounder
Anjou Blanc 2015 Domaine Cady | Inslaan bij: De Bruijn wijnkopers | Prijs: €10,50
5. BBQ proof
Cuvée 448 s.l.m. 2016 Girlan | Inslaan bij: Sauter Wijnen | Prijs: €11,00
6. Hete zomerse avond-wijn
Famille Sumeire Côtes de Provence Cabaret rosé 2017 | Inslaan bij: Wijnhandel Marcel Arentz | Prijs: €9,95
7. Borrelwijn!
Coteaux d’Aix en provence 2017, Domaine de Camaïssette | Inslaan bij: Sauter Wijnen |Prijs: €11,50
8. Echte BBQ rosé
Chateau Pigoudet 2017, Vin de Provence | Inslaan bij: Arno de Laak | Prijs: €8,95
9. Ultieme zomer-rosé
Cuvée Classique Corbières rosé 2017, Ollieux Romanis | Inslaan bij: De Bruijn Wijnkopers | Prijs: €9,95
10. BBQ proof
Haut-Poitou Gamay 2017, Domaine la Tour Beaumount | Inslaan bij: Wijnhandel Marcel Arentz | Prijs: €9,20 | Tip: goed koelen!