Dag file en hallo vitaal lijf!

Afbeelding voor Dag file en hallo vitaal lijf!

FollowFox hoofdredacteur Nienke zag de file voor ‘haar’ Waalbrug met de dag letterlijk groeien en zat bijna met de handen in de krullenbos, totdat ze haar dagelijks werk- & reisritme omgooide. Lees hieronder hoe en wie weet zeg jij binnenkort ook: dag file en hallo vitaal lijf!
Heb jij dat enorme billboard inclusief renovatie aankondiging naast de Waalbrug ook gespot? Of probeer je deze, net zoals ik, straal te negeren? Het fileleed gaat gezien de enorme brugreno vanaf april 2019 echt niet korter worden en daarom is de campagne SLIMspiten opgestart om Nijmegenaren inclusief moi aan te sporen slimmer te gaan reizen. De organisatie vroeg mij hoe ik dagelijks van a naar b kom. En wat blijkt? Ik ben volgens hen al een zogenaamde ‘slimmer file vermijder!’ en deze zomer word ik voor mijn fileontwijkend gedrag zelfs extra beloond. Doe je met me mee?

Lichamelijke klachten?

Laat ik even bij het begin beginnen, want mijn woon-reis-werkritme ging niet zomaar op de schop. Lichamelijke klachten, zo hoor ik namelijk al jaren van mijn #fitboybroer, liggen bij mij zwaar op de loer dankzij mijn zittend (schrijf)bestaan. Een krampachtige schrijfhouding (lees: opgetrokken schouders) aan het einde van een werkdag, het vele zitwerk gecombineerd met te weinig staan (blame de schrijfflow), snelle hap-slik-slok lunchpauzes achter het beeldscherm (er is altijd ‘n deadline in zicht) om daarna lekker lui in de bolide te stappen, zijn gecombineerd met weinig daglicht volgens hem (en vele andere health professionals) een optelsom van totaal verkeerde ingrediënten voor een fit lijf én vitaal hoofd.

Routeplanner verslaafd

Met broerlief zijn corrigerende stem dus al jarenlang in mijn achterhoofd, begin ik de dag braaf met staand ontbijten. Drink ik ruim twee liter aan kopjes groene thee en water om mezelf gedurende de dag uit die statische werkzithouding te dwingen en looptripjes naar de wc op de begaande grond, terwijl ik op de 4eetage werk, te forceren. Rond vijf check ik met mijn fingers crossed wat de routeplanner aangeeft over mijn terugreis naar huis. Alleen met een ‘het is niet druk’-status (lees; weinig ongelukken en een minimale file voor de Waalbrug) lukt het me om net op tijd de sportschool in te sjezen om, ik beken, lichtelijk gestrest mijn beweegmoment van de dag te pakken en op mijn yogamat te ‘relaxen’.

Brug-file-leed

So far, so good zou je denken, maar helaas. Kon ik ruim een jaar geleden nog behoorlijk soepel rond de ochtend- en avondspits Nimma in- én uitrijden, anno 2019 lijkt er bijna permanent een file voor de Waalbrug te staan en de renovatie aan de brug is pas net gestart. Van filerijden wordt mijn humeur (bij wie wel?) niet bepaald beter haha, want zo zonde van mijn tijd en tot overmaat van ramp mis ik hierdoor steeds vaker mijn vaste sportuurtjes. En eerst naar huis rijden om later op de avond te gaan sporten werkt bij mij helaas averechts: van (sport)uitstel komt (beweeg)afstel.

Plan de campagne

Na wederom veel te lang in de file te hebben gestaan mét, heel frustrerend, de Waalbrug prominent de gehele tijd in beeld en ik steeds vaker dagelijks onbewust-bewust mijn nek probeer los te draaien, (dat veelvuldig omlaag getuur naar mijn digi-vrienden begint ook bij mij zijn tol te eisen) vertel ik mezelf dat het tijd is voor een plan de campagne. Wil ik chronische nek- en andere lichaamsklachten daadwerkelijk voor zijn, dan moet ik meer bewegen en minder zitten, maar hoe ga ik dit realiseren als ik steeds langer onderweg ben van huis naar werk en vice versa? Laat in de avond sporten is niks voor mij; dan lig ik de hele nacht te woelen! En op de fiets naar mijn werk is voor mij geen optie, want ECHT te ver. En treinen? Helaas logistiek gezien een ramp.

Win-win!

Gelukkig heb ik de mazzel dat ik op bijna elke plek met wifi kan werken en dat mijn werkgever thuiswerken of na de file starten omarmt. En beide opties zijn nog niet eens zo slecht, zo blijkt. Op de dagen dat ik thuiswerk ga ik in plaats van filerijden een uurtje sporten; in de sportschool of lekker buiten. Niks mooiers dan in de ochtend die lange karavaan van dampende auto’s voorbij te rennen, op de Waalbrug even stil te staan en te genieten van het uitzicht om daarna fris thuis aan slag te gaan. Heb ik in de ochtend belafspraken staan, dan duik ik aan het eind van de dag de sportschool in. Zonder haasten, hoe fijn.

De dagen dat ik present moet zijn op kantoor deel ik tegenwoordig ook anders in: ik vertrek later, werk thuis mijn mail eerst weg en gooi mijn sportspullen in de auto. Tussen de middag ga ik dan een rondje hollen om daarna energiek weer achter mijn bureau verder te tikken. Het sportmoment compenseer ik door langer door te werken en daarmee sla ik twee vliegen in één klap: ik heb mijn beweegmoment gehad, het meeste fileleed ontweken en nog een hele avond voor de boeg om leuke dingen te doen.

Waalbrug onder het mes

Al tijden kijk ik er naar uit dat die enorme gaten in het wegdek van de Waalbrug worden gefikst en nu is het zover: de Waalbrug gaat eindelijk(!) onder het ‘mes’. Natuurlijk gaan deze en andere herstelwerkzaamheden tijdelijk voor nóg meer file zorgen. Gelukkig ben ik inmiddels een handige slimmespitser, maar om alle Nijmeegse automobilisten (inclusief ikzelf) extra te stimuleren om de komende maanden de Waalbrug en De Oversteek tijdens de spits zoveel mogelijk te mijden, is het project ‘SLIMspitsen‘ in het leven geroepen. Meedoen aan SLIMspitsen is simpel en als je de bijbehorende app downloadt én je mijdt de brug in de spits dan kun je sparen voor fijne korting op bijvoorbeeld een e-bike of voor handige thuiswerk gadgets.

Ook meedoen aan SLIMspitsen?

Ga naar de website, vul je gegevens in en kies een manier van SLIMspitsen die bij jou past. Of dat nu is door thuis te werken, lekker op de fiets of e-bike te stappen of later van huis te vertrekken: samen houden we Nijmegen goed bereikbaar. Succes met jouw manier van SLIMspitsen!

 


Thuiswerken 5 fijne pro’s op een rij:
Geen reistijd = kortere werkdag.

Meer tijd voor ontspanning = meer tijd voor fysieke inspanning.
Dag files = dag filestress én je wordt met de TimesUpp app ook nog eens fijn beloond.
Twee autoritjes per dag minder =  toch al snel 1 – 2 zituurtjes gewonnen.
Minder benzineverbruik = beter voor het milieu.

* Thuiswerken voor jou geen optie? Spreek dan met je werkgever af om later te beginnen. Ga eerst even wandelen of sporten, werk dan je mail weg of schrijf dat verslag wat je aan het uitstellen bent. Ga dan naar je werk of afspraken, werk aan het eind van de dag als iedereen in de file staat je mail weer bij of beantwoord die gemiste telefoontjes en ga dan na de spits weer huiswaarts waar een ontspannen avond op je wacht.

Meer bewegen tijdens een werkdag. Hoe dan?
Doen: staand vergaderen.

Wandelen in je lunchpauze.
Werk achter een sta-bureau.
Ga altijd zelf je koffie/thee halen (nee, dit is niet asociaal, maar juist vitaal).
Bellen? Ga dan staan/lopen.
Sport voordat je weer naar huis gaat of nog voordat je werkdag begint; van uitstel komt vaak afstel.
Ga samen sporten met collega’s.
Leg een sporttas standaard (inclusief sportieve inhoud) in je auto.

Voordelen van bewegen gedurende een werkdag:
Bewegen activeert waardoor je met meer energie aan de slag kunt.

Nek- en andere lichaamsklachten worden minder/verdwijnen.
Betere werkhouding.
Je werkt efficiënter.
Beter voor je humeur!
Als het even kan: ga buiten sporten. Daglicht doet je meer dan goed.
Meer bewegen is bewuster leven/werken.

 
 

Tekst: Nienke Meijs | Beeld©: FollowFox