Ga mee aan de wandel en ontdek de N70 route!

Afbeelding voor Ga mee aan de wandel en ontdek de N70 route!

Buiten, daar moet je zijn. Want met talloze bruggen, water en veel groen is het goed wandelen en vertoeven in Nijmegen en omgeving. In onze nieuwste rubriek ‘024 Walkabout’ neemt elke week een FollowFox-redacteur je mee op sleeptouw: van stevige herfstwandelingen tot relaxed slenteren door Nimma’s wijken. Vandaag daagt redacteur Kiki je uit voor ’n vrij intensief ommetje: de N70 route!

N70 route | Level: uitdagend | Afstand: 16 km

Sportief hiken of trailrunnen is echt mijn ding en daarom ging ik met mijn vader, hond Rebbel én camera eropuit om de N70 route voor je vast te leggen. Weet wel; deze wandeling is niet bestemd voor de easy peasy zondagmiddag wandelaars. Verwacht rust en natuur, maar ook steile stukjes, een flink aantal trappen, picture perfect uitkijkpunten én ja, ook spierpijn de volgende dag.

Startpunt: Tante Koosje

Ik start mijn N70-wandeling bij Tante Koosje, een fijn restaurant nog nét op Nijmeegs grondgebied en mijn fiets en vaders bolide parkeren we heel handig voor de deur. Wij gaan direct aan de wandel, maar hier van te voren een drankje of lunch nuttigen is geen overbodige luxe aangezien je een flink aantal uurtjes onderweg zult zijn. Vanaf dit punt is het verder heel simpel: volg de groen beschilderde paaltjes met ‘N70’ erop. Wandeltip: de route is al voor je uitgestippeld op deze site.

De N70 route zet menig wandelaar in eerste instantie op het verkeerde been, aangezien het klinkt alsof je een of andere provinciale weg gaat volgen. Geloof me, dat is echt niet zo! De naam ‘N70’ is ontstaan als eerbetoon aan het jaar van de Natuurbescherming (1970) en de route is groener dan groen. In elk seizoen is deze wandeling prachtig, maar nu het herfst is, is het een extra kleurrijk wandeldecor.

Je kunt de wandeling links- of rechtsom lopen en wij kozen dit keer voor de laatstgenoemde variant. Mocht je de route voor de allereerste keer lopen, dan is het wel een aanrader om vooraf de app op deze website te downloaden. Andere mogelijkheid: download de GPS-route op de site van het Rijk van Nijmegen. Persoonlijk houd ik meer van ‘let’s get lost and see where we will end up,’ maar ik beken, inmiddels ken ik de N70 vrij goed.

Fijn opladen!

Ongeveer halverwege de route, als je stiekem wel toe bent aan een pitstop, verschijnt daar opeens bovenaan de heuvel tussen de bomen pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg. In elk seizoen fijn om neer te strijken, want ze serveren niet alleen heerlijke pannenkoeken, maar ze hebben ook een verwarmd terras. Voor de bierliefhebbers onder ons: bestel het lokaal gebrouwen biertje Hanenberg’s Bier. Gebrouwen in Nijmeegs brouwerij ‘De Hemel’ met als hoofdingrediënt Beeks bronwater. Voor ons vandaag pannenkoeken, een colaatje en een koffie, better next time, want we hebben nog een stuk te gaan. Behalve het Pannenkoekenrestaurant passeren onderweg ook nog Hotel Restaurant ‘t Spijker, mijn all-time favoriet in de zomer M’ijsjes, Fletcher hotel-restaurant Erica en restaurants de Heksendans en in Geuren en Kleuren de revue. Hoe leuk is het trouwens om eens een keer bij deze hotels te overnachten en vervolgens een mooie wandeling te maken mét fijne food stops onderweg?

Insiders-tips

De N70 route is best famous en zeker in het weekend kom je veel wandelaars tegen. Om file wandelen te vermijden kun je hem dan ook beter op een doordeweekse dag doen. Voor hardlopers like me: ga rennen wanneer het regent. Warm blijven doe je toch wel bij een route zoals deze en een mooie bijkomstigheid: zo heb je het bos he-le-maal voor jezelf! Echt heerlijk. Voor de mensen met kiddo’s is er een kabouterroute met een heuse kabouterboom. Super leuk voor de kleintjes. Ook leuk om nu te doen: onderweg tamme kastanjes verzamelen.

De N70 is in mijn ogen een must-dohike die je niet mag overslaan als inwoner van Nimma of als je hier een weekend verblijft. Ontspannend voor zowel body als soul, maar ook een echte kuitenbijter. Een route voor de sportieveling onder ons, maar ook een heuse eyecatcher (Insta!) in de herfst. De kers op de taart… Afijn… Zo kan ie wel weer hè, Kiki. Ik kan nu al niet wachten om mijn hardloopschoenen aan te trekken en weer te gaan. Zie ik je daar?

Meer wandelinspiratie?
Volgende week neemt eindredacteur Esther je mee op sleeptouw in haar Nimma-west!

 

Tekst: Kiki Hendriks | Beeld: Kiki Hendriks