Ga mee aan de wandel en ontdek Nijmegen-Noord!

Afbeelding voor Ga mee aan de wandel en ontdek Nijmegen-Noord!

Buiten, daar moet je zijn. Want met talloze bruggen, water en veel groen is het goed wandelen en vertoeven in Nijmegen en omgeving. In onze nieuwste rubriek ‘024 Walkabout’ neemt elke week een FollowFox-redacteur je mee op sleeptouw: van stevige herfstwandelingen tot relaxed slenteren door Nimma’s wijken. Deze week ontdekt redacteur Nadine ‘haar’ nieuwe wijk Nijmegen-Noord.
 

Nijmegen-Noord | Level: natuur-spijs-wandeling
Afstand: 8,3 km | Tijd + pitstops: ongeveer 5 uur | Route op de kaart.

Afgelopen zomer verruilde ik mijn geliefde Nijmegen-Oost voor Nijmegen-Noord en eerlijk is eerlijk dat is even wennen. Van levendigheid om mij heen, naar meer natuur en rust. Voor deze rubriek ging ik met man en kind op pad om de buurt te ontdekken en ik was blij verrast. Dat de cafétjes niet meer letterlijk om de hoek zitten, wil niet zeggen dat ze er niet zijn Nadine. Gewoon even die stappers aan en eropuit. Note to self: de route heeft zeker veel kindvriendelijke hotspots, maar is qua afstand niet een wandeling die je op één dag loopt met een kleine. Ga je zonder mini-me dan is deze wandeling een perfecte dag invulling en een ware natuur-spijs-wandeling: van koffie en lunch tot avondeten!

Startpunt: Joris Ivensplein

Heb je de stad al verkend en ben je op zoek naar meer natuur? Wil je de omgeving van én achter de Spiegelwaal ontdekken? Dan is deze route uitermate geschikt. Begin op het Joris Ivensplein aan de oversteek via de Snelbinder: deze loop- en fietsbrug brengt je naar de overkant van de Waal, waarbij je meteen een geweldig uitzicht hebt op het Rivierpark en Veur-Lent. Passeer Station Lent en het Van der Valk Hotel, loop je via ‘Het Groentje’ (de groene brug) naar de eerste stop: de Historische Tuinderij Warmoes aan de Griftdijk.

Wilde bloemen

Warmoes is een tuinderij waar ze op traditionele wijze telen. Je kunt hier zelf je groenten uit het seizoen oogsten en verse bloemen plukken in de pluktuin. Als kers op de taart geniet je hier van heerlijke biologische lunchgerechten, kun je workshops volgen en zelfs vergaderen. ‘Hoezo ben ik hier nog nooit geweest?’, is het eerste wat in me op komt. Ik voel me gelijk thuis in de Warmoes boomgaard tussen de bloemenweelde en de lieflijke plekjes waar je neer kunt strijken voor een goed bakkie. En wat heeft die kleine genoten, heerlijk kruipend door het gras tussen de pruimenbomen. Of ik hier nu vaker aanwaai? Zeker weten!

Homemade sweets & sprokkelen

Volg je mijn wandelroute, dan steek je vanuit de Warmoes via de Eisenhowertunnel over naar de andere kant van Lent. Na een klein half uurtje lopen kom je aan bij de volgende pitstop: Café Restaurant Stroom Lent. Wij strijken neer op een bommetje vol terras, waar de laatste echte zonnestralen van het seizoen goed worden benut: een heerlijke plek voor je vitamine-D shot.
Gevestigd in een oud waterpompstation ademt Stroom sfeer en ambiance. Je schuift hier aan voor een heerlijk ontbijt, lunch of diner of kies net als wij voor koffie met homemade sweets. Goed om te weten: direct achter het café bevindt zich speelbos ‘Sprokkelbos’, dé plek waar kinderen zich kunnen uitleven – ook heb je vanaf hier toegang tot natuurgebied de Bemmelerwaard en Park Lingezegen.

Verborgen parel

Wandelen maakt hongerig, maar geluk is aan onze zijde. Na een mooie tocht door de natuur komen we langs het Sprokkelbos aan de andere kant van de plas uit bij Restaurant Zijdewinde. Gelegen aan de dijk heeft deze plek een uniek uitzicht op het Rivierpark, de Spiegelwaal en de bruggen in de verte.  Zijdewinde is een verborgen parel en moet je echt ontdekken. Het restaurant opende haar deuren in 2008 (je kunt ook blijven slapen in de B&B) en sinds een jaar zorgt generatie 2.0 (Stijn & Suzan!) voor een frisse wind door de zaak: een hippe interieur make-over én naast pannenkoeken staan er tegenwoordig ook veel eigentijdse, seizoensgebonden gerechten op de kaart. Wat een goede afsluiter van deze natuur-spijs-wandeling.

Back to Nimma town

Uitbuikend lopen we richting de Oudedijk en vervolgen we onze weg terug naar de stad. Wat is Nijmegen toch prachtig aan deze kant van de Waal. Na een wandeling via het Rivierpark en de adembenemende omgeving van de Spiegelwaal, staan we na een kleine 40 minuten weer op het Kelfkensbos. Hier nemen we een bus back home. Een ultiem rondje Nijmegen als je het mij vraagt: al het goede van de stad en natuur in één wandeling.

Meer wandelinspiratie?
Volgende week neemt redacteur Florie je mee op ontdekkingstocht in de Ooijpolder.

 

Tekst: Nadine Hurkx | Beeld: Nadine Hurkx