Fastread Monday: 5 prangende vragen aan nachtpromotor Cees de Beer!

Afbeelding voor Fastread Monday: 5 prangende vragen aan nachtpromotor Cees de Beer!

De Nimma nacht promoten! Na power woman Angela Verkuijlen is het de beurt aan een man: Cees de Beer. FollowFox-redacteur Nadine vroeg de nieuwe nachtburgermeester het hemd van het lijf. Dit is meer dan een klein erebaantje en Cees gaat zijn stinkende best doen!
Cees de Beer (28) is geen onbekende in het Nijmeegse. Zo is hij de oprichter van het poëzie en performance platform ‘Mensen Zeggen Dingen’. Een drukke man die desondanks besloot na een werktrip naar Curaçao, voor ‘Mensen Zeggen Dingen’,en er nog iets ‘naast’ te doen. Sinds eind oktober 2019 mag hij zich officieel nachtburgermeester van 024 noemen.

Waarom is het nachtburgemeesterschap op jouw lijf geschreven?
Cees: “’Mensen zeggen dingen’ (een platform voor poëzie en performance, red) is mijn kindje en kost inderdaad erg veel tijd en energie. Maar daarnaast ben ik ook een trotse, geboren én getogen Nijmegenaar en wilde ik hier iets mee doen. Eerder werkte ik al met Angela Verkuijlen, mijn voorganger, samen en zei ik: dit wil ik ook!”

Heb je iets geleerd van je voorgangers?
Cees: “Er is een mooie basis gelegd en deze wil ik nu verder uitbouwen. Ik heb gezien dat Doro Knol, de eerste nachtburgemeester van Nijmegen, vooral in de wijken actief was. En Angela Verkuijlen, haar opvolgster, vooral bezig is geweest met het nachtleven. Die twee wil ik gaan combineren waarbij ik me in zet voor alle partijen en ook door hen gezien wordt.”

En verder?
Cees: Wat ik vooral geleerd heb is om het rustig aan te doen. Dus hoop dat mijn plannen haalbaar zijn. De tijd zal het uitwijzen. Ik ga in ieder geval mijn stinkende best doen.”

Wat is jouw nachtpromotor motto?
Cees: “Ik wil niet praten óver mensen, maar mét mensen en zet ze hiermee letterlijk op de kaart. Wie kan er nu beter weten wat ze willen dan de organisatoren en stadsbewoners zelf, daarmee wil ik onderscheid maken. Ik wil zorgen voor verbinding tussen de verschillende partijen in de nacht. De nacht moet van iedereen zijn, dus ook van de mensen die rustig willen slapen. Ik wil hierin de verbindende factor zijn tussen stadsbewoner en organisatoren. Nijmegen is de allermooiste stad met de allermooiste nacht, we zouden elkaar alleen nog wat vaker kunnen zien.”

Wat mogen we in 2020 echt niet missen?
Cees: “2020 is het jaar van 75 jaar vrijheid en Nijmegen heeft de eer om het ‘Into the Future Festival’ te organiseren. In die week – van 6 t/m 9 februari – zal dit thema zowel overdag als in de nacht centraal staan. 75 uur zal dit festival non-stop doorgaan, denk aan 75 uur lang kampvuur aan de waal, muziek, dans, social experiments, lezingen, maar ook iedere dag een Sunset March. Waarbij veteranen – met wie maar wil – de Oversteek trotseren, als eerbetoon aan de 48 Amerikaanse soldaten die daar het leven lieten ten tijde van de bevrijding van Nijmegen. De aftrap zal gedaan worden door Emma Wortelboer, maar vrijdag 7 februari zal ik zelf de oversteek maken.”

 

Tekst: Nadine Hurkx | Beeld: Cees de Beer