Wees groen! 7x duurzaam voor jezelf zorgen in Nijmegen!

Afbeelding voor Wees groen! 7x duurzaam voor jezelf zorgen in Nijmegen!

Naast duurzaam shoppen, haal je in Nijmegen ook je groene hart op als het gaat om voor jezelf zorgen. Van natuurlijke huidverzorging en eco kapper tot duurzame koekjes: redacteur Florie vroeg green-minded ondernemers het hemd van het lijf én testte hun producten ook zelf. Groen zijn moeilijk? Hoog geitenwollensokken-gehalte? Helemaal niet! Lees verder en ontdek. Vandaag deel 1: happy green self care. En volgende week deel 2: happy green lifestyle!

#1 Natuurlijke huidverzorging

Grote kans dat ook jij, net zoals ik, denkt dat je met een duurdere crème een nóg mooiere huid krijgt. Toch is niets minder waar, zo blijkt als ik aanklop bij huidexpert Ilse van Huidatelier. Het gaat namelijk niet zozeer om prijs of merk, maar juist om de ingrediënten die in je product zitten. En wat blijkt? De meeste potjes in mijn badkamer zitten vol stofjes die je eigenlijk liever niet op je huid smeert.

20 ingrediënten?

Tijdens mijn bezoekje bij Huidatelier kom ik er al gauw achter dat natuurlijke huidverzorging niet alleen draait om duurzaamheid, maar vooral om kijken naar wat er precies bij jouw huid past. Zo leert Ilse me dat er vier soorten ingrediënten zijn die je eigenlijk altijd moet vermijden: conserveringsmiddelen, minerale olie, UV-filters en parfum. En bevat je dag- en nachtcrème meer dan 20 ingrediënten? Dan is dit vaak geen goed teken.

Dag potjes

Na een uitgebreide vragenlijst over mijn huidverzorging en leefstijl (standaard bij een eerste intake!), wordt ook het product dat ik het meest gebruik door Ilse onder de loep genomen. De feedback? Opsmeren en dan over op iets meer natuurlijks. Duurder hoeft dit zeker niet te zijn, want wanneer je kiest voor natuurlijke huidverzorging liggen de prijzen voor producten echt niet hoger dan wat ik al uitgaf én je hoeft zeker niet wekelijks bij de schoonheidsspecialiste in de stoel te liggen. Sterker nog: Ilse raadt mij zelfs af om vaker terug te komen, want daar gaat mijn huid helemaal niet goed op reageren.

Groots verschil!

Na de uitgebreide en interessante intake (bijna een gezondheidscollege!) onderga ik een fijne behandeling die vooral gericht is op reiniging en herstel. En het resultaat mag er zijn: in de dagen erna krijg ik verschillende complimenten over mijn stralende huid van vrienden en ook nu, twee weken laten, zie ik nog verschil. Ik verzorg m’n huid nu precies zoals Ilse me aanraadde, ben me bewust van wat ik smeer en het effect is echt super groot dit terwijl ik niet eens een slechte huid had om mee te beginnen!

Huidatelier | Berg en Dalseweg 52 | Website


#2 Duurzaam ontspannen

Wat mij betreft is het krijgen van een massage écht een cadeautje aan jezelf. Of, zoals Ellen van Massage on Wheels me vertelt: “Het is onderhoud aan je lijf én ook mentale onderhoud.”. Bij Ellen kun je terecht voor een duurzame massage bij je thuis. Dat klinkt misschien onhandig, maar niks is minder waar. Ellen komt namelijk op haar fiets naar je toe en neemt alles mee: van complete massagetafel, handdoeken tot natuurlijke producten, zoals amandelolie en bijenwas.

Massage op maat

Naast dat de massage van Ellen zorgt voor minder CO2-uitstoot – zij komt immers op de fiets en ook ik laat mijn auto staan -, is het super relaxed om thuis een massage te krijgen. Je bent namelijk al thuis. En dat betekent dat je, nadat je nog nagloeit van de behandeling, gewoon lekker op je bank kunt ploffen om verder te relaxen. Wat betreft de massage zelf: bij mij duurt het altijd even voordat ik helemaal ontspannen ben. Zo ook deze keer. Maar toen ik eenmaal uit mijn hoofd kwam, was het súper fijn. Ik ontving van Ellen de ‘massage special’ (vooraf bespreek je kort waar je behoefte aan hebt) en bij deze massage masseert Ellen vooral op gevoel. Nou, masseren kan ze zeker!

Nagenieten met thee

Na de heerlijke massage heb ik vooral behoefte aan een theetje (veel drinken na een massage is goed voor het afvoeren van afvalstoffen) op de bank. En wat denk je, óók daar heeft Ellen over nagedacht: ze geeft na elke massage namelijk een theetje van Nederlandse bodem cadeau (hoe duurzaam is dat?!). Naast dat dit een onwijs mooi gebaar is, was ‘ie nog lekker ook!

Massage on Wheels | Bij jou thuis! | Website


#3 Groen knippen

Wist je dat er in Nederland slechts twee green salons zijn en dat één daarvan in Nijmegen zit? Jazeker, Saucha kapper! Bij Heleen (eigenaresse van Saucha kapper) kun je terecht voor een goede groene knip- en vooral kleurbeurt. In dat laatste zitten namelijk over het algemeen veel chemische producten. Dat is niet alleen een aanslag op je haar en lijf, het is tevens niet goed voor kappers die dagelijks met deze producten moeten werken. Tijd voor verandering, dachten onze Noorderburen een aantal jaar geleden. En zo ook Heleen, die dankzij Ilse van Huidatelier (van tip #1) op zoek ging naar duurzame kappersproducten. Ze vond een passend merk – Bruns Products – en ging nog een stap verder door zich te verdiepen in non-toxische kleuringen.

Natuurlijk versus chemisch

Bij Heleen kun je anno nu dan ook terecht voor een echte groene kapperservaring. Je haar wordt gewassen met shampoo zonder rotzooi en als je kiest voor een kleuring (die sloeg ik dit keer over) dan word je op natuurlijke wijze gekleurd. En dat is echt wat anders dan chemische kleuring, aldus Heleen: “Ik kan je in principe ook roze of groen kleuren, dus ik heb écht veel mogelijkheden. Maar de dekking van de kleuren is tot 100% en dat betekent dat je – als je grijs bent – soms nog wel een paar grijze haren zult ontdekken.” Gelukkig heeft dat ook voordelen: met duurzaam kleuren vermijd je die lelijke baan van uitgroei.

Groene knip-oase

Naast de fijne producten die Heleen gebruikt, is ook haar werkwijze prettig: ze neemt ruim de tijd en haar salon is alles behalve chaotisch en druk – wat nog wel eens anders kan zijn. Wat ik ook mooi vind is dat Heleen recycling in haar zaak stimuleert en ze wil ook andere kappers helpen om te verduurzamen. Het voorlichten van haar (toekomstige) klanten is daarnaast nog een andere belangrijk aspect van haar job. Wil je zelf bijvoorbeeld al de eerste stappen maken met duurzame producten in je haar? Dan kun je volgens Heleen al heel laagdrempelig een prima start maken met bijvoorbeeld shampoo bars.

Saucha kapper | Hertogstraat 11 | Website


#4 Bewust eten

De aandacht voor gezond en bewust eten is groter dan ooit en dat vindt ook Hanny Kuiper. Als orthomoleculair therapeut (en diëtist van origine, red.) die al heel wat jaren meedraait in het vak, heeft ze al verschillende voedingsontwikkelingen voorbij zien komen. Hanny: “De focus op duurzaamheid in voeding was er ook al doen ik begon als diëtiste. Zo tekenden we jaren geleden al petities om te zorgen dat bijvoorbeeld yoghurt weer in glas – in plaats van in plastic verpakkingen – zou worden geproduceerd.”

Vage klachten?

De mensen die bij Hanny terecht komen, hebben vaak last van vage klachten, zoals regelmatig moe of verkouden zijn. Eenmaal bij Hanny mag je een specifiek op jouw afgestemde behandeling verwachten. Een blik op de intakevragenlijst bewijst dit (deze is welgeteld zes pagina’s lang), maar ook het feit dat ze vaak aanvullend (bloed)onderzoek laat doen is hiervan een mooie illustratie.

Weer in balans

Wat mij betreft zijn er twee dingen in de aanpak van Hanny erg gericht op duurzaamheid: allereerst kijkt ze niet alleen naar je voeding, maar naar je hele leven. Ervaar je veel stress? Hoe goed slaap je? Welke andere zaken kunnen nog een rol spelen? Dit zijn allemaal factoren die meegenomen worden en dit betekent dat de hulp van Hanny indirect ook invloed heeft op je algehele leefstijl. “Door het lichaam te voeden met de juiste voedingsstoffen en een gezonde leefstijl stimuleer je dat het lichaam weer in balans komt”, aldus Hanny. Dat brengt me bij het tweede duurzame punt: de aanpassingen die je doet in je voeding zijn dus ook voor langere tijd. Als je ontdekt wat werkt voor jou en dit toepast, heb je hier een heel leven lang profijt van.

Wat stop je in je mond?

Oh, enne, de key takeaways? Goed voor je lijf zorgen gaat allemaal om balans. Ieder lijf is anders, maar we gedijen allemaal goed op gezonde voeding. Het liefst uit het seizoen en uit de buurt én als het kan biologisch geteeld. Check bijvoorbeeld simpelweg deze seizoensgroentewijzer. Met deze tips ben je niet alleen gezond voor jezelf, maar ook voor de natuur! De lekkerste recepten (en nog simpel ook) vind je trouwens in de kookboeken van Jamie.

Praktijk Hanny Kuiper | Professor Schrijnenstraat 8 | Website

 

Happy ecolicious self care!
En… volgende week deel 2 van 7x duurzaam voor jezelf zorgen in Nijmegen! 

Tekst: Florie van Hummel | Hoofdbeeld: Studio Roux | Beeld: FollowFox, Huidatelier, Unsplash