Fastread-Monday: zelf in beeld – Nimma fotograaf Bart Kouwenberg!

Afbeelding voor Fastread-Monday: zelf in beeld – Nimma fotograaf Bart Kouwenberg!

Hij zoomt dagelijks in op zijn grote liefde, Nijmegen, en ook gedurende deze (crisis)tijd brengt hij zijn stad haarscherp in beeld. Eindredacteur Esther – die wekelijks mag kiezen uit zijn mooiste Nimma-kiekjes – is erg benieuwd naar de man achter de camera en stelde fotograaf Bart Kouwenberg vijf prangende vragen op gepaste (mail-) afstand.

Bart Kouwenberg in vier zinnen?

BK: “Ik ben een rasechte Nijmegenaar, een bakkerszoon uit Hatert die als voormalig horeca-eigenaar zijn stempel op diverse horecazaken in het Nijmeegse centrum heeft gedrukt. Ik ben echt gek op reizen, natuur, sporten, voetbal kijken en arthouse films en heb een grote interesse in Traditionele Chinese Geneeskunde. Mijn favoriete stamkroeg voor een bakkie of een sapje zit op de Grote Markt: De Derde Kamer. Sinds een jaar of zeven ben ik actief in de fotografie, waarin ik me spelenderwijs heb ontwikkeld van hobbyfotograaf tot professional.”

Na een carrière in de horeca koos je ervoor om fotograaf te worden. Waarom?

BK: “De periode waarin ik geen bedrijven of werkzaamheden meer had viel samen met een periode waarin ik om fysieke redenen steeds minder fanatiek kon sporten. Daarom ben ik gaan wandelen met mijn camera. Dit was voor mij het ultieme ontspan-moment en ik kon zo een beetje mijn zorgen vergeten. Het ‘anders kijken’ en oog voor detail had ik ook al in de horeca, maar op de lange termijn kostte me dat te veel energie, dat ‘alles zien’. In de fotografie is dit juist een pluspunt. Ik ben heel visueel ingesteld en ik kan intens genieten van simpele beelden uit het dagelijks leven. Je weet wel, momenten die iedereen ziet, maar niet echt door iedereen worden opgemerkt. Door die te ‘vangen’ in de lens van de camera, kun je die momenten alsnog diep bij mensen binnen laten komen.”

Je hebt veel gereisd en in het buitenland gefotografeerd. Wat is je mooiste reisfoto?

BK: “Oefff… moeilijke vraag! Ik denk dat dit een moment in mijn reis naar Oeganda vorig jaar is geweest. In een heel klein dorpje aan een rivier, zag ik drie ‘mennekes’ van een jaar of zes samen zitten. Hun interactie tijdens het maken van de foto was fenomenaal. Hun gezichten, hun snuutjes op het moment van het maken van de foto en de lol en onbezorgdheid die ze uitstraalden was zo puur. In één woord geweldig. Vaak vind ik reis-portretfoto’s mooi, maar ook cliché. Deze foto (zie hierboven, red.) is voor mij verre van dat. En dat vinden meer mensen: ik heb hem al een paar keer verkocht.”

In 2014 heb je Walk2talk opgericht. Vertel eens, wat is dat?

BK: “Nadat ik mijn bedrijven verkocht had, vroegen mensen mij regelmatig om advies. Meestal zakelijk maar ook privé. Na een paar jaar ‘koffiedates’ doen en adviezen geven, wilde ik hier een dienst van maken en heb ik Walk2Talk opgericht: wandelen en coachen ineen. Dat liep best goed. Helaas kon ik door chronische achillespeesontstekingen letterlijk en figuurlijk minder goed uit de voeten, waardoor ik dit tijdelijk moest stoppen. Inmiddels ben ik weer actief. Er wordt mij weleens gevraagd of ik niet gewoon wil coachen aan een tafel, maar daar pas ik voor. Ik hou van bewegen en ik geloof juist in de ontspannenheid en chemie die ontstaat bij een wandeling en een gesprek in de natuur.”

Heb je een secret spot in Nijmegen waar je de mooiste plaatjes schiet?

BK: “Het fijnst voel ik mij aan de waterkant van de Waal en de Nevengeul. Ik heb in het begin veel gefotografeerd tussen de paarden op de Waalstrandjes, maar de laatste jaren vind ik de avonden bij de Nevengeul geweldig. Inmiddels heb ik daar wel ieder hoekje gehad, haha. De leegte van de stad is nu eigenlijk het best overdag te fotograferen, omdat je dan het unieke fotografeert. ‘s Avonds levert dit wel mooiere plaatjes op, maar de absurditeit van deze corona-crisis komt overdag het best tot zijn recht.”

Je hebt al zoveel toffe dingen gedaan, staat er nog iets op je bucketlist?

BK: “Voor een goed doel heb ik in Rwanda gefotografeerd. Dit zou ik graag vaker doen, bijvoorbeeld in de vorm van reisdocumentaires of voor bedrijven die buitenlands beeldmateriaal nodig hebben. Daarnaast droom ik al heel lang van een busje of campertje waar ik zowel privé als zakelijk (bijvoorbeeld fotografie workshops) mooie trips mee kan maken. Privé staat er op mijn bucketlist dat ik weer zodanig fit wil worden dat ik – na jarenlange afwezigheid – karate weer op kan pakken. Dat zou geweldig zijn. Zo niet, dan wil ik me meer focussen op yoga. Oja, en een vriendin! Al weet ik niet of je zoiets moois op een bucketlist mag zetten?”


Corona-feel-good-actie!

Bart heeft met zijn mooiste foto’s een Nijmeegs Memoryspel ontwikkeld en doneert deze spellen in deze corona-tijden aan zorginstellingen in Nijmegen: van verpleeghuizen tot instellingen voor jongeren. Hij rijdt al een week kris kras door Nijmegen om doosjes af te leveren. Woon- of werk jij in een zorginstelling, waar de bewoners wellicht hun geheugen willen prikkelen in Nimma-style? Stuur Bart dan een berichtje via zijn Facebook-pagina.

Tekst: Bart Kouwenberg, Esther Roelofsen | Beeld: Bart Kouwenberg