Ontdek dit weekend Stadsoase De Achtertuin!

Afbeelding voor Ontdek dit weekend Stadsoase De Achtertuin!

Dichterbij een festivalbeleving ga je voorlopig niet komen! Vanaf vandaag chill, eet, drink (en hopelijk gauw ook: dans) je in de nieuwe stadsoase van Nijmegen: De Achtertuin. Opgebouwd uit een kas van hout en glas, een bar, pizzaoven, een bos van bamboe en rauwe graffiti om je heen. Wij smachten midden in deze crisis naar deze festival like spot. Redacteur Esther sprak met eigenaar Brent Roozendaal (links op de hoofdfoto), die je meeneemt in het verhaal achter deze place to be.
‘De mannen van De Achtertuin’ zijn op de voorgrond Diede van Overbeek en Brent Roozendaal. Maar zij doen dit niet alleen.
Brent: “Klopt. Diede (algemeen directeur Drift, Smkmrkt & Mout Bierfestival) en ik doen dit samen met Tinus Weijkamp (Mout Bierfestival, Café Van Ouds) en Jos Besselink (financieel directeur Drift, Smkmrkt). Echter, onze rol als eigenaren is meer op de achtergrond. Wij zijn niet degenen die het straks op de vloer gaan doen. We hebben een mooi team met leuke mensen die het gezicht worden van De Achtertuin.

De Achtertuin ambieert letterlijk de achtertuin van Nijmegen te worden en profileert zich als een stadsoase. Dat klinkt veelbelovend!
Brent: “We creëren een plek waar iedereen zich welkom moet voelen, een heerlijk ruim terras op een inspirerende locatie, rauw, tussen het beton. We gaan dj’s programmeren en live bands op zondag. Er is lekker eten; pizza en snacks. Dichterbij een festival ga je niet komen. Het voordeel van de locatie is dat er veel ruimte voor ontdekken en ontwikkelen, vooral als de regels wat versoepelen. Dan gaan de stoelen en tafels aan de kant en kun je ook komen dansen in De Achtertuin. Het is overigens niet zo dat we dit juist nu openen; we zijn hier al jaren mee bezig. De officiële opening stond aanvankelijk gepland op 1 mei, maar deze werd door corona uitgesteld. Nu de terrassen weer open gaan zijn we erg blij dat we hierin mee kunnen. We hebben er veel vertrouwen in dat we iets nieuws gaan brengen in Nijmegen. We doen enorm ons best om een hele fijne ambiance te creëren.”

Het NYMA- terrein rondom de Vasim belooft het culturele centrum van Nijmegen te worden. De keuze voor de Achtertuin op deze plek is dus niet geheel toevallig.
Brent: “Nijmegen is stiekem de leukste en gezelligste stad van Nederland. Het is een stad met de dynamiek van een dorp, waarbij je iedereen kent. Die spanning maakt het tof en uitdagend. Nijmegen is alternatief en heeft een rijk cultureel leven. Daarin voelen we ons goed; uiteindelijk doen we het met z’n allen. Deze dynamiek komt heel goed tot uiting in het NYMA-terrein. De Vasim en het terrein eromheen trekt ons enorm; het is industrieel maar heeft ook een bepaalde knusheid. Dat maakt het tot onze favoriete plek. We zijn onderdeel van de herontwikkeling van dit terrein. Het hele gebied zal er over vijf jaar helemaal anders uitzien. Het is onze ambitie om daar een vruchtbare bijdrage aan te leveren.”

De Achtertuin is in principe een tijdelijk project, toch?
Brent: “Inderdaad. We hopen dat het drie mooie jaren worden waarin we veel mensen blij gaan maken. Dat de bezoekers zich goed vermaken en dat ons personeel met plezier en aandacht de Achtertuin gaat draaien vinden wij het belangrijkst. En hopelijk maken we ook de gemeente en andere betrokkenen minstens zo blij. Iedereen in ons team krijgt veel energie van het creëren van mooie dingen, mensen samenbrengen en gelukkig te maken. En natuurlijk hopen we dat onze andere activiteiten en evenementen ook weer kunnen starten de komende tijd.”

Ons Nijmegenaren blij maken staat hoog in je vaandel. Nu ben ik wel benieuwd wat jouw prioriteit zou zijn als je de burgemeester van Nijmegen zou zijn? Brent: “Nijmegen en de Nijmegenaren aansporen om samen de leukste, meest sociale, leefbare, duurzame en bruisende stad van Europa te creëren. Natuurlijk met veel kunst, cultuur en goede muziek. Ook zou ik pleiten voor een basis inkomen voor iedereen, veel zorg voor de natuur en een heleboel fantastische restaurants en prachtige evenementen.”

Dit weekend opent De Achtertuin haar deuren voor het grote publiek, uiteraard corona-proof. Check de website voor het programma van het openingsweekend. 

Tekst: Esther Roelofsen, Brent Roozendaal.
Hoofdbeeld Brent & Diede: Gerard Verschoten | Overig beeld: de Achtertuin.