Buy less, choose well. 10 x duurzame kerst 2020 cadeautips!

Afbeelding voor Buy less, choose well. 10 x duurzame kerst 2020 cadeautips!

Groen, groener, groenst! Dit jaar trakteer je je favo personen op mooie én duurzame kerstcadeaus. Redacteur Florie tipt er tien, grotendeels uit ons eigen Nimma. Voor een groot en klein budget, vrienden, familie en de (aller)kleintjes. Happy green christmas!

1. Vorkje meeprikken


One of a kind duurzaam servies scoor je bij Stichting Fabrikaat. Team fabrikaat reist de bouwplaatsen in onze stad af om klei te verzamelen en van deze opbrengsten én van klei uit de Waal maken ze het mooiste servies. Hallo mooi gedekte feesttafel!

2. Een groene kerst

Planten in huis halen is altijd een goed idee. Ze zorgen voor meer zuurstof en zijn ook nog eens luchtzuiverend. Helaas zijn de geweldige stekjeskasten in Nijmegen eventjes in winterslaap, dus je kunt daar even geen stekje ruilen. Wél kun je langslopen bij Bleshyou. Hier vind je namelijk naast tweedehandsplanten ook veel andere leuke planten, potten mini-kerstboompjes en geweldige kerstkransen.

3. Kleding & shampoo

Als je toch bij Bleshyou bent, check dan ook de duurzame items bij 512. Écht Nijmeegs zijn de kledingitems van eigenaresse Jetties label, Wakker. Wil je voorkomen dat je mooie kleding extra vervuiling van het water veroorzaakt tijdens het wassen? Geef dan de Guppyfriend Washing Bag van Make My Day cadeau. Een kleiner budget? Geen probleem. Ga dan voor duurzame shampoobars die je ook kunt kopen bij 512.

4. Een goed begin

Wil je anderen inspireren groener te leven? Dan is het boek ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot een heel goed begin. In plaats van met de vinger te wijzen, staat het bomvol inspirerende tips om stappen te zetten naar een duurzame lifestyle. Scoor jouw exemplaar bij het Duurzame Warenhuis Van Nature of MOOD. Wil je de jongere generatie ook inspireren met duurzaam leven? Koop dan het kleine zusje: ‘Dit is een goed gidsje’.

Ken je een echte koffiegek die ook een goed begin voor een duurzame lifestyle kan gebruiken? Scoor dan deze keepcups – eindelijke een herbruikbare koffiemok waaruit je koffie nog wél lekker smaakt.

5. Groen genieten

Een mooie huid krijg je niet alleen door een behandeling, maar ook door het gebruik van de juiste producten. Geef daarom bijvoorbeeld een bon van Ceder Baars Holistic Beauty Therapy cadeau. Of kies voor een behandeling met natuurlijke huidverzorging van het Huid Atelier. Duurzame haarverzorging scoor je bij Saucha Kapper.

6. Workshoppen

Zelf een tas of portemonnee maken is lokaal én leuk. Dankzij een workshop bij MOOD leer je niet alleen de fijne kneepjes van het maken van je eigen product, je kunt ook eigenaresse Rianne het hemd van het lijf vragen over de gebruikte materialen. Zo gebruikt ze vaak leftover leer van productie, zodat het gebruikt wordt in plaats van weggegooid. Meer workshop inspiratie? Check deze link.

Ook is je eigen eten fermenteren erg in. En nog duurzaam ook! De houdbaarheidsdatum van de producten verleng je namelijk gemakkelijk weken tot maanden door deze methode. En het staat nog eens gezellig in je keuken. De fijne kneepjes van het fermenteren leren? Dat doe je bij Basic Theory of Ferments op het Honigcomplex. Leuk om cadeau te doen of juist samen te doen!

7. Voor de kids

Speelgoed hoeft zeker geen knalkleur te hebben of van plastic te zijn. Duurzamere varianten scoor je bijvoorbeeld bij MOOD, De Regenboog of De Engelbewaarder. Of doe een yogales voor kinderen cadeau. Hierin leren de kids skills for life, zoals zich bewust ontspannen of concentreren. Als dat niet duurzaam is!

8. Lokaal lekkers

Met een cadeau om op te eten of te drinken zit je altijd goed. Gelukkig vind je in en om Nijmegen héél veel lokaal lekkers. Denk aan bio-honing die je vindt bij het winkeltje van ‘t Grootstalletje. Of ga voor biologische wijnen uit Groesbeek of homemade pindakaas of frambozenjam van DownTown.

9. Vintage vondsten

Tweedehands aankopen zijn natuurlijk de ultieme vorm van duurzaamheid. En gelukkig zijn vintage vondsten vaak nog mooi ook. Wat inspiratie nodig? Ga dan langs bij Habbekrats Second Stories. Hier vind je niet alleen kleding, maar juist ook meubilair en woonaccessoires. Zo vind je zeker wat passends in jouw prijscategorie. Meer pre-loved kleding? Check Lady Duchess op het Hertogplein!

10. Lokaal is het nieuwe reizen


Nijmegen is prachtig! Doe daarom een duurzame overnachting cadeau. Dit is leuk voor familie of vrienden die niet uit Nijmegen komen, maar zeker ook voor locals. Bij Mooij Bed en Breakfast slaap je midden in de natuur in een eco-vriendelijk huis.

Inpakfeest

Duurzaam van A tot Z? Wees creatief met inpakken! Gebruik oude doosjes of tasjes, recycle oud inpakpapier, een mooie krant of tijdschrift. De kringloop heeft veel kerstdecoratie of gebruik touw of lint dat je nog hebt. Ook erg duurzaam: natuurlijke materialen, zoals herfstbladeren of takjes van hulst (niet als ze nog aan de boom zitten natuurlijk). Wist je dat ze in Japan hun cadeaus inpakken in mooie doeken? De traditie is dat de ontvanger het cadeau uitpakt en de doek weer teruggeeft aan de gever. Duurzamer dan dat wordt het niet.

Nog meer inspiratie nodig? Ga langs bij een van bovengenoemde hotspots of dompel je onder in duurzaamheid walhalla WAAR Nijmegen of het Duurzame Warenhuis Van Nature.

 

Happy Christmas shopping!

 

Tekst: Florie van Hummel | Beeld: FollowFox, Stichting Fabrikaat, Het Grootstalletje, Loofys.