Wandeltip 1: typisch Nijmegen, loop het bruggenrondje!

Afbeelding voor Wandeltip 1: typisch Nijmegen, loop het bruggenrondje!

Schoenen aan, deur uit én gaan! Sinds de lockdown modus is heel Nijmegen wandelfan. Weet je inmiddels niet meer waar je naartoe moet wandelen? Deze week herontdekt redacteur Florie een klassiek Nijmeegs rondje: van Spoorbrug tot Waalbrug en via het eiland weer terug. Het bruggenrondje saai? Nee hoor, dankzij wat detours en mooie vergezichten, ontdek je ook op deze route weer nieuwe dingen.

Bruggenroute | Level: gemakkelijk, maar niet geheel rolstoeltoegankelijk

Afstand: ongeveer 4 km | Route op de kaart

Startpunt: de Waalkade (spoorbrugkant)

Hoewel de Nijmeegse natuur geweldig is, mogen de bruggen zeker niet onbenoemd blijven. Voor veel Nijmegenaren staan die symbool voor de stad, en zo ook voor mij. Niet zo gek dat de bruggenroute één van de meest gelopen routes is. Ik loop op de Waalkade richting de Waalbrug en richt me niet op het uitzicht, maar juist op dingen die dichterbij staan. Wist je dat alle afvalbakken die je aan de kade vindt zijn aangekleed in een ander thema? Erg origineel!

Ik nader het einde van de Waalkade en loop niet direct via de trappen de Waalbrug op, maar wijk eerst uit naar links  richting het verlaten Opoe Sientje terras. Hierna sla ik links af over de keien om wat stadskunst te spotten. Die boodschap neem ik maar ter harte, love is tenslotte all you need, toch? 😉


Waalbrug & het eiland

Via het trappetje bij de Ubbergseweg loop ik de brug op. Telkens weer ben ik blij met de kleine uitzichtpuntjes (je weet wel, die extra stukjes brug waar je als voetganger even kunt pauzeren). Of het nou regent of sneeuwt, het uitzicht over de stad is altijd iets om even van te genieten. Ik vervolg mijn weg en ga er bij de eerste trappen af, zodat ik op het eiland beland. Mijn tip om deze route avontuurlijker te maken? Neem het gras parallel aan de nevengeul in plaats van de gewone weg. Dan kom je ook direct bij het Gezicht van Nijmegen uit. Het kunstwerk staat symbool voor hoe oud Nijmegen is en is gebaseerd op een masker dat daadwerkelijk hier in de buurt gevonden werd.

Draai ook je gezicht de andere kant op en zie tussen de prachtige huizen het Nijmeegse stadsaanzicht. Vervolg je weg weer richting de spoorbrug om richting het einde van deze route te gaan. Zin in een groter rondje? Steek dan de Lentloper over en ga aan het eind linksaf, weer richting Spiegelwaal (dus niet de dijk). Daar loop je over zandpaadjes langs het water richting de Zalige brug of de Oversteek. Keuze genoeg! Als je voor die route kiest, is het sowieso ook leuk om het grote zandpad te vermijden en juist direct langs de Spiegelwaal te lopen over de – al voor je gebaande – paden. Zo struin je letterlijk door de Nijmeegse natuur.

Spoorbrug & koffiepauze

Hoewel dit rondje niet zo lang is, krijg je wel de voldoende beweging dankzij de hoeveelheid trappen die je onderweg tegenkomt. De spoorbrug verlaat je bij de eerste trappen en daarna sla je onderaan de wenteltrap rechtsaf richting de Handelskade. Daar wacht je welverdiende stop: bij Gesha scoor je een lekker bakkie pleur voor het laatste stukje van deze route. Geniet van het uitzicht over onze Nijmeegse mini-haven en loop vervolgens via de Hezelpoort weer terug naar het beginpunt: de Waalkade.

Herontdek je eigen stad

Hoewel je de bruggenroute waarschijnlijk kunt dromen, zijn er voldoende mogelijkheden om ‘m weer een stukkie avontuurlijker te maken. Kies daarom altijd voor een andere route, door een steeds een andere brug te bewandelen en niet alleen op geasfalteerde stukken te lopen. Let daarnaast op details: er zijn bijvoorbeeld heel wat leuke gevels te vinden aan de Waalkade. Trek er ook onder verschillende weersomstandigheden op uit, want ja, ook die Nederlandse buitjes hebben hun charme. Waar wacht je nog op?!

Meer wandelinspiratie? Check dan de walkabouts Nijmegen-West, Noord en Oost van
redacteuren Esther, Nadine & Dana, de N70 route van Kiki of de Ooij-wandeling van Florie.

Tekst: Florie van Hummel | Beeld: Florie van Hummel