Wandeltip 2: check out Nimma’s street art!

Afbeelding voor Wandeltip 2: check out Nimma’s street art!

Schoenen aan, deur uit én gaan! Sinds de lockdown modus is heel Nijmegen wandelfan. Weet je inmiddels niet meer waar je naartóé moet wandelen? Deze week gidst redacteur Sanna je langs de levendige murals die onze stad rijk is. Van arty doorkijkjes tot verstopte muurschilderingen: struin door wijk en stad en kijk je ogen uit!

Muralroute, langs Nimma’s fine street art!| Level: relaxte stadswandeling

Afstand: ongeveer 7 km | Route op de kaart

Startpunt: Kelfkensbos

Ik ben dol op Nimma. De mensen, toffe initiatieven en haar jonge vibe maakt deze stad écht mijn thuis. Sinds corona maak ik dagelijks een ommetje om in beweging te blijven. Vanuit het centrum duik je zo de prachtige natuur in, maar de plek waar ik toch het meest tot rust kom is – gek genoeg – de levendige binnenstad. Daarom neem ik je mee op sleeptouw door het creatieve stadscentrum en een stukje West. Vanuit mijn kamer in hartje centrum sta ik binnen 15 stappen op mijn startpunt het Kelfkensbos, ook wel bekend als het Valkhofplein.


Ik spot meteen één van de tofste murals op de gevel van Hotel Credible: het mega kleurrijke pand mét hert is de eye-catcher van de stad. Ik trap mijn wandeling af met een ochtend bakkie to-go van Credible en loop vervolgens door de Hertogstraat. In drie steegjes zijn saaie bakstenen muren omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. Het ziet er niet alleen harstikke gaaf uit, maar ze vertellen ook elk iets over de historie van onze stad. Via deze video word je bijgepraat!

Vogelspotter

Ik vervolg mijn weg richting het Faberplein waarna ik in de Tweede Walstraat kort stop om de muurschildering op het gebouw van Extrapool (tegenover bioscoop VUE) te bewonderen. Daarna loop ik rechtdoor tot aan het Vlaamsegas. Het doorkijkje is sinds twee jaar van bonte kleuren voorzien. Ik laat het ‘beruchte’ steegje achter mij en loop naar de welbekende vogel-mural op de kruising van de Bloemerstraat en Eerste Walstraat. Ik blijf me verbazen hoe gedetailleerd en herkenbaar dit werk is vormgegeven. Petje af voor crea kunstenaarsduo Collin van der Sluijs en Super A!


Na deze stop maak ik meters om bij de volgende street art te komen. Ik ga rechtdoor naar het Kronenburgerpark en steek via de Parkweg de welbekende stadstuin door om kort in het groen te vertoeven. Vervolgens zet ik koers richting Nijmegen-West en loop door de Nieuwe Hezelpoort en over de Waalbandijk naar het Honigcomplex.

In West is het pas echt feest

Denk je alle murals al gezien te hebben? Dan heb je het mis. In West is het pas echt feest en word je om de paar 100 meter verrast met een creatieve grote of kleine muurschildering. Werp een blik op de felgekleurde garageboxen aan je linkerkant op weg naar het Honigcomplex en kijk bij de oude Honigfabriek je ogen uit. Om mijn voeten ook wat rust te gunnen maak ik een pitstop bij First Things First. De koffie hier is écht goed (zelfs in een to-go bekertje) en het uitzicht over de Waal is vooral in combinatie met de ochtendzon prachtig. Ik zoek een stoeprand om even rustig te genieten van m’n koffie en ga met voldoende energie richting het eindpunt van de route.

Wa(a)lhalla aan murals

De nieuwbouwhuizen aan de Waalbandijk maken mijn ommetje nét een stukje leuker. Naar binnen gluren bij trendy huizen doe ik namelijk maar al te graag. Net voor de brug bij Hotel Nimma sla ik rechtsaf, om onder de Oversteek door het terrein van de Vasim te betreden. In de zomer is dit mijn favo plek. Ik vertoef dan het liefst het hele weekend in De Achtertuin. Het koude druilerige weer nodigt nu iets minder uit om het terrein te betreden, maar de Vasim is by far een mural wa(a)lhalla. De rauwe en industriële locatie maakt het plaatje af.

Ik kan nog wel uren dwalen op zoek naar de leukste street art, maar ik brei op de Weurtseweg een einde aan deze veelzijdige wandeling. Je moet even goed zoeken, maar als je ‘m gevonden hebt spot je de laatste mural van mijn wandeling. Tussen twee huizen is een vrolijke muurschildering met bloemen verstopt.

Op mijn weg naar huis door de sfeervolle Lange Hezelstraat, geniet ik na van deze verrassende kant van de stad.  En het leuke is: ik zie nu óveral in Nijmegen murals! Ook toe aan een rondje of zin in een kleurrijke speurtocht? Dit is een ideaal arty ommetje voor een pauze tijdens het thuiswerken of -studeren.

Meer wandelinspiratie?

Vorige week tipte redacteur Florie haar bruggenrondje. Ook leuk: de walkabouts Nijmegen-West, Noord en Oost van redacteuren Esther, Nadine & Dana, de N70 route van Kiki of de Ooij-wandeling van Florie.

Tekst: Sanna Schoonenberg | Beeld: Sanna Schoonenberg