Wandeltip 4: volg de groene lijn kriskras door Nijmegen!

Afbeelding voor Wandeltip 4: volg de groene lijn kriskras door Nijmegen!

Schoenen aan, deur uit én gaan! Sinds de lockdown modus is heel Nijmegen wandelfan. Weet je inmiddels niet meer waar je naartóé moet wandelen? Redacteur Dana tipt deze week de ‘Walk of the Town’. Een chille walkabout langs Nimma’s finest, waarin je je letterlijk laat leiden door een voor je uitgetekende route, de groene lijn.


‘Walk Of The Town’ – de groene lijn | Level: relaxte stadswandeling met highlights. Rolstoeltoegankelijk.

Afstand: 7 km | Route op de kaart/ Route als GPS bestand.

Startpunt: Lange Hezelstraat

Het is je vast niet ontgaan: de groene lijn door de Nijmeegse binnenstad. Een ruim zeven kilometer lange kronkel door het hart van Nimma, beter bekend als ‘Walk of the Town’. Deze route bestaat uit twee stadslussen: één danst door de bovenstad en de andere (je raadt het al) door de benedenstad. Door de groene lijn te volgen, passeer je alle trekpleisters van de stad.


Ik start in mijn oude buurtje, onderaan de Lange Hezelstraat bij het Kronenburgerpark (leuk weetje: daar is pas de kiosk versierd in de stijl van deze wandeling!). Ik wandel rechtdoor via de Stikke Hezelstraat naar de eerste iconische highlight van mijn route: De Stevenskerk. Hét symbool van Nijmegen als je het mij vraagt. Ik maak een uitstapje de trappen op om het monument van dichtbij te kunnen bewonderen. Als je de kans hebt neem dan ook binnen een kijkje en zie een plek waar schoonheid en historie samenkomen.

Vanaf het Stevenskerkhof ga ik onder de poort door en betreed de Grote Markt, het hart van de stad. Ik wijk hier even van de route af om mijn dagelijkse dosis cafeïne te halen bij favo hotspot Bairro Alto. Met mijn koffie to go vervolg ik mijn route en loop ik via de Grote Markt de Grotestraat in richting de Waalkade. Nét voor de Waalkade buigt de lijn naar links. Ik ontdek wat voor moois de benedenstad mij te bieden heeft en wandel rechtdoor met de lijn mee.

Waalkade & Valkhofpark

Eenmaal bij de Oude Haven aangekomen (die parallel loopt aan de Waal) bewonder ik de karaktervolle panden en zet ik koers naar de Waalkade. Dé plek voor een ommetje waar je je even in het buitenland waant. Het klotsende water, het geklets van de meeuwen en de langsvarende boten maken de beleving compleet. Ik stap door met de Waalbrug in zicht en verwonder me over hoe groen het hier is geworden (lees: een paar jaar terug was de kade één grote verzameling aan auto’s). Vervolgens danst de lijn met de weg mee naar boven om het Valkhofpark heen. Het leuke hiervan? Je spot de oude stadsmuren en loopt onder het iconische voetgangersbruggetje van het park door.

Eenmaal boven zie ik aan de andere kant van het Kelfkensbos Museum Het Valkhof. Zeker daar even aanwaaien als het weer kan! Ik draai me om en steek de Burchtstraat in. Hier kan ik het niet laten om te stoppen bij mijn ultieme zaterdag cheat: ik haal een warme superstroopwafel (you need this in your life!). Helaas zijn deze alleen op de zaterdagmarkt te verkrijgen en dat is stiekem maar goed ook ;). Ik voltooi de eerste wandellus op de Grote Markt, dat het knooppunt vormt van de twee lussen. Fototip: vanaf dit punt heb je een perfect snapshot op de mooie Waagh, het Stevenspoortje en de erachter gelegen Stevenskerk.

Bovenste lus & doorsteekjes

Ik vervolg de route waarop de lijn mij de Augustijnenstraat in leidt. Plein 44 is niet mijn favo bezienswaardigheid, dus ik loop door richting het Koningsplein: normaal een bruisende plek, nu helaas een kaal aangezicht. Terwijl ik de lijn volg, bevind ik me opeens op een plek waar ik nog nooit ben geweest: een stukje route achter het gemeentehuis langs, verstopt tussen de winkelstraten. Een gaaf doorsteekje als je het mij vraagt! Het doorsteekje komt uit bij lunch-hotspots Zeezicht en New Dutch aan de Marikenstraat. Vanuit hier ga ik naar een van Nimma’s leukste culturele plekken: LUX. Voor een goede film ben je hier aan het juiste adres.

Ik heb er inmiddels al aardig wat kilometers opzitten en kom aan in de van Broeckhuysenstraat. Met een vitamineboost van Fresca op het Faberplein, pak ik het laatste stuk van deze lus. Hij leidt me rechtdoor de van Welderenstraat in – een verrassende kant van Nijmegen – vol herenhuizen en leuke conceptstores. Uiteindelijk kom ik via de In De Betouwstraat en het Karrengas uit in de Bloemerstraat, waar je mijn all time favorite wijnbar en tevens werkplek vindt: Lebowski.

Het einde van de route nadert als ik de Parkweg in sla. Ik spot het Kronenburgerpark (mijn oude voortuin), een van de fijnste plekken die Nijmegen telt. De lijn danst naar beneden en mijn groene avontuur komt tot zijn einde op de plek waar ik ook begon.

 

Meer wandelinspiratie?

Redacteur Sanna tipte al een street art route en redacteur Florie haar bruggenrondje. Ook leuk: de walkabouts Nijmegen-West, Noord en Oost van redacteuren Esther, Nadine & Dana, de N70 route van Kiki of de Ooij-wandeling van Florie.

Tekst: Dana Visser | Beeld: Dana Visser