Keep on walking: 5 Nijmeegse wandelroutes op een rij!

Afbeelding voor Keep on walking: 5 Nijmeegse wandelroutes op een rij!

Het komt vast door de lockdown en gesloten sportscholen, maar ineens is heel Nijmegen én omstreken wandelfan. Weet je inmiddels niet meer waar je naartóé moet wandelen? Wij nemen je mee op walkabout. Van het (her)ontdekken van klassiekers, tot modderstampen in de bossen of het volgen van een groene lijn door de binnenstad: it’s all there. Check deze 5 wandelroutes in en rondom de stad en ga op pad!

Route #1 | Loop het Bruggenrondje

Wandelgids? Redacteur Florie herondekt een klassiek Nijmeegs rondje: van Spoorbrug tot Waalbrug en via het eiland weer terug. Dankzij wat detours en mooie vergezichten een alles behalve saaie wandeling.

In short? Dat de Bruggenroute één van de meest gelopen routes is, is niet verwonderlijk. “Deze route staat symbool voor de stad”, aldus Florie. Door tijdens haar wandeling ook oog te hebben voor andere dingen om haar heen spot Florie veel. Van opvallend aangeklede afvalbakken tot stadskunst op onverwachte plekken. Ze geeft verschillende loopopties, dus zowel voor de goede doorstapper als de korte wandelaar is deze route een match. Bij het verlaten van de Spoorbrug kun je een welverdiend warm bakkie pleur halen om je wandeling goed af te toppen.

Info: Bruggenroute | Level: gemakkelijk, maar niet geheel rolstoeltoegankelijk. | Afstand: ongeveer 4 km | Route op de kaart.

Route #2 | Check out Nimma’s streetart

Wandelgids? Redacteur Sanna is als foxie natuurlijk dol op Nijmegen en de plek waar zij het meest tot rust komt – is gek genoeg – de levendige binnenstad! Ze neemt je daarom mee op sleeptouw door de creatieve wijken van Nijmegen en spot de mooiste murals, zowel binnen als buiten het centrum.

In short? Van het Kelfkensbos tot Nijmegen-West, Sanna laat je een hele hoop moois zien als je haar route bewandelt. De murals vertellen vaak een verhaal: check bijvoorbeeld deze video om achter de historie van de Hertogstraat en haar muurschilderingen te komen. “In West is het pas echt feest”, aldus Sanna. Hier word je om de 100 meter verrast met grote en kleine kunstwerken. Ze tipt daarnaast haar favo pitstops en doopt daarmee deze wandeling om tot een allround-arty-ommetje voor tijdens het thuiswerken of studeren.

Info: Muralroute, langs Nimma’s fine street art!| Level: relaxte stadswandeling. | Afstand: ongeveer 7 km | Route op de kaart.

Route #3 |  Kabouters spotten in het bos

Wandelgids? Dat roodgemutste vriendjes je ook uit kunnen dagen, weet redacteur Nadine nu maar al te goed. Samen met haar mini-me’s trok ze de bossen van Beek-Ubbergen in om een – zo dacht ze – ontspannen gezinsuitje te hebben. Niets was minder waar. Waag je, net als haar, aan dit trappenbos en je kids hebben in ieder geval de dag van hun leven.

In short? De route door de bossen van Beek is er één voor actieve ouders die van een uitdaging houden. In iedergeval als je op pad gaat met een kinderwagen, want daar is deze route allesbehalve geschikt voor. Ga dus goed voorbereid op weg en je hebt een topdag! Mét veel trappen, 20 (!) kabouters, een heuse Kabouterboom én als je voor de die-hard route gaat spot je ook nog Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

Info: Kabouterroute in de Beek-Ubbergse bossen | Level: actieve, klim- & klauter-route. | Afstand: ongeveer 2,0 km | Route op de kaart.


Route #4 | Volg de groene lijn

Wandelgids? Redacteur Dana woont inmiddels in Nijmegen-West, maar dat ze voor deze route even terug mocht naar haar oude buurtje in het centrum was voor haar geen straf. Ze volgt de groene lijn door het hart van de stad en tipt spots in zowel de boven- als benedenstad.

In short? De start van deze route ligt bij het Kronenburgerpark en brengt je via de Stevenskerk naar de benedenstad. Dana verwondert zich over hoe groen de Waalkade is geworden en waant zich zelfs even in het buitenland dankzij het klotsende water, de kletsende meeuwen en langsvarende boten.  Uiteraard waait ze tussen het stappen door ook aan bij haar alltime favorite koffietent Bairro Alto, lunch- en vitamineboost plek Fresca en wijnbar Lebowski.

Info:‘Walk Of The Town’, de groene lijn | Level: relaxte stadswandeling met highlights. | Rolstoeltoegankelijk. | Afstand: 7 km | Route op de kaart / Route als GPS bestand.


Route #5 | Onthaasten in de Vennen

Wandelgids? Speciaal voor deze route liet eindredacteur Esther haar geliefde Nijmegen even achter zich om een middag in één van de mooiste natuurgebieden van de omgeving te vertoeven. Deze walkabout is een ultiem oplaadmoment inclusief mooie en zeer afwisselende vergezichten.

In short? Vanaf Nijmegen-West is het startpunt van deze route op 15 autominuten en in 35 fietsminuten te bereiken. Volg dan de gele paaltjes en wordt getrakteerd op zo’n 6,5 km aan vennen, bos en duin. Wil je liever een kortere wandeling, dan is de 3,5 km route een aanrader. Deze gouden wandeltip dichtbij huis staat garant voor natuurpracht en is inclusief een to go koffie-loketje van restaurant St. Walrick en fijne (pauze)bankjes. Eenmaal uitgestapt ga je totaal zen richting huis.

Info: De Vennenroute – Overasseltse en Hatertse Vennen | Level: gemiddelde natuurwandeling met verschillende landschappen. | Rolstoeltoegankelijk: gedeeltelijk. | Losloopgebied voor honden: gedeeltelijk. | Afstand: 6,5 km | Route op de kaart.


Meer wandelinspi? Check dan hier onze andere 024 walkabouts of hier onze straat in beeld wandelroutes. Enjoy!