Sightrunning: ontdek al hardlopend alle ins & outs van Nijmegen!

Afbeelding voor Sightrunning: ontdek al hardlopend alle ins & outs van Nijmegen!

Hardlopen is voor redacteur Sanna verstand op nul en gáán. Totdat zij en haar vader werden uitgedaagd voor een sportieve looptour door Nijmegen met (hardloop)gids Kiki Hendriks van Run & Bike Nijmegen. Sightrunning.. Is onze sporty Sanna fan? Je leest het hieronder. En één ding is zeker: voortaan rent ze met een hele andere blik door al het Nijmeegs schoon!

Gaan met die banaan

“In mijn sportkloffie loop ik op deze vroege morgen samen met mijn vader naar het startpunt van de route, de Run2Day aan de Van Schevichavenstraat. Ik besloot paps mee te vragen naar deze sportieve activiteit. Als ik bij mijn ouders ben proberen we namelijk altijd een moment te prikken om samen onze hardloopschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Papa was dus dé aangewezen persoon om dit avontuur mee te delen. Het weer was deze dag wisselvallig met regenbuien, maar we lieten dit de pret niet drukken en gingen vol enthousiasme van start!”

Stop… en door!

“We joggen rustig naar onze eerste stop op Plein ’44, om eerst ons lichaam goed warm te krijgen. Eenmaal aangekomen lopen we de bewaakte fietsenstalling in. Hier staan we niet alleen lekker droog en warm, maar we leren ook iets nieuws: Kiki brandt los met de eerste interessante weetjes over onze historische stad. We vervolgen onze weg naar De Grote Markt en lopen daarna via de Lange Hezelstraat de smalle doorkijkjes van de oudste straat van Nijmegen in. De St. Jacobskapel, ’t Oude Weeshuis en het Vogelhofje passeren de revue, om vervolgens het – oh zo mooie – Kronenburgerpark te bewonderen. Voor mij natuurlijk bekend terrein, maar voor iemand van buiten Nijmegen meer dan de moeite waard om even kort te pauzeren en op adem te komen.”

Van centrum naar eiland

“Van het wisselvallige weer hebben we tijdens de tour eigenlijk helemaal geen last. Door de stops kort te houden blijven we lekker in beweging en dus warm. Slecht weer is dus geen excuus voor deze activiteit. 😉 We ruilen het centrum in voor de Waalkade en Veur-Lent. Tijd om meters te maken! Eenmaal aangekomen op ’t Eiland zien we in de verte het welbekende Romeinse masker. Vooral als je weinig weet over wat zich vroeger in Nijmegen heeft afgespeeld, is het mega interessant om Kiki’s verhalen te horen. Zelfs als je niet graag de geschiedenisboeken induikt, geloof me.”

Zigzaggen door steegjes

“Op dit toch wel flinke rondje, waarop we regelmatig stoppen voor info, is dit voor ieder hardloopniveau goed te doen. Om weer aan de overkant van de Waal te komen, trekken we een sprintje terug naar het ‘vaste land’. We komen even op adem in het Valkhofpark en bewonderen het prachtige uitzicht vanaf de Belvédère, om vervolgens de laatste loodjes van onze route af te leggen. We zigzaggen door de smalle steegjes in de Benedenstad en maken vervolgens een laatste stop op De Grote Markt. Deze sportieve ochtend moest natuurlijk afgesloten worden met een toffe pica.”

Running knowhow

“Ik ben al bijna vier jaar een echte local, maar veel dingen die Kiki vertelde waren voor mij nog onbekend. Ook mijn vader – die niet uit de buurt komt – was erg onder de indruk van alle interessante verhalen en de prachtige stops. Het enthousiasme van Kiki spatte ervan af en het was niet alleen tof om naar haar te luisteren, maar ook om mét haar te rennen. Thanks Kiki!”

Run tour facts

Vanuit haar passie voor hardlopen begint Kiki Hendriks jaren geleden haar eigen running én bike tours, waarin ze haar liefde voor het mooie Nijmegen én sport met elkaar combineert. Sindsdien neemt ze maandelijks locals én toeristen mee op sleeptouw langs de tofste en soms verborgen parels in Nijmegen. Insider weetje: Kiki schreef enkele jaren voor FollowFox en was ons meest sporty Foxie ooit!

Afstand? Ongeveer 7 kilometer.
Level? Voor beginners én ervaren hardlopers.
Lopen of rennen? Hou je het niet vol? Wandelen is óók een optie.
Weer? Regen of zonneschijn, Kiki maakt er wat tofs van!
Outfit? Trek iets comfortabels en sportiefs aan.
Spullen mee? Geen probleem. Je kunt gebruik maken van de lockers bij Run2Day.
Voor wie? Voor locals & toeristen.
Duur? Ongeveer 1,5 uur.
Kosten? 20,- euro per persoon.
Meer weten? Check de website van Run & Bike Nijmegen