Find your balance: 8 topplekken in Nijmegen voor yogalessen.

Afbeelding voor Find your balance: 8 topplekken in Nijmegen voor yogalessen!

Sta jij, net zoals wij, constant áán en kun je lastig ontspannen en loslaten? Druk dan eens op de pauzeknop van het leven en volg een yogales in Nijmegen. Redacteur Sanna stapte zelf het yogamatje op en helpt je zen op weg. Ze tipt acht yogaspots in Nijmegen voor yoga newbies en -lovers. Namasté!

Yogaspot #1: Bhalu

Bhalu eigenaar Christiaan creëerde – alweer 5 jaar geleden – met Bhalu een plek waar het (nog steeds) heerlijk vertoeven is op én naast je yogamat. Bij Bhalu volg je namelijk een ruim aanbod van yogalessen in de kelder. Geen donker hol, maar een knusse en sfeervolle ruimte vol kaarsen en groen aan de muur. Dikke like: de persoonlijke touch tijdens de les en in het bijzonder de intentie kaart die je aan het eind van de les mag trekken. Gebrek aan daglicht maak je na je yogales dan ook weer helemaal goed in het café boven met een koffietje of verwen jezelf met some healthy vegan stuff. Ook ideaal: bij Bhalu flexwerken en tussendoor beneden even opladen met een fijne yogales.

Bhalu.
Adres? Bloemerstraat 95.
Golden star? Ultiem vertoeven op én naast je yogamat. Tip van eindredacteur Esther om te proberen na je yogales: de sproud-cappucino!
Prijs per les? Een losse yogales is 1 credit, deze kost 14,- euro en je moet hiervoor wel een Bhalu-account aanmaken. Win-win: als yogi bij Bhalu krijg je korting op je food & drinks in het café. Meer info? Check het hier.

Yogaspot #2: Hartje Yin & Co 

De kracht van Yin met zoveel mogelijk mensen delen, dat is Lotte’s doel. Hartje Yin & Co heeft geen vaste studio, maar Lotte deelt haar yogapassie vanuit verschillende locaties in Nimma (zoals de Stevenskerk, wauw!). Ze focust met name op yin yoga: een langzame vorm van yoga waarin je houdingen een aantal minuten aanhoudt. Voordelen? Supergoed voor je zenuwstelsel, vooral als je veel achter je laptop zit of even een break nodig hebt. Lotte geeft geen losse lessen, maar organiseert mooie retraites en events. Zo strijkt ze deze zomer neer bij Baiana aan de Waal met haar Inner Peace Paradise progamma. Daarnaast biedt ze ook andere trajecten aan, zoals Inner Power, waar je geïnspireerd wordt om volgens je volste potentie te leven.

Hartje Yin & Co.
Waar? Op wisselende locaties in Nijmegen en omgeving.
Golden Star? Lotte maakt in haar les altijd ruimte voor journaling en het trekken van kaarten. Superfijn om al je gedachtes van je af te schrijven voordat je de mat op stapt. 
Prijs per les? Geen losse lessen, maar de prijzen voor Lotte’s aanbod vind je hier. Meer info? Check de website van Hartje Yin & Co

Yogaspot #3: Bodhi Yogashala

Wist je dat Bodhi Yogashala twee locaties heeft in Nijmegen om yogales te volgen? De Bloemerstraat huist Bodhi Yogashala nummer één (vlakbij Bhalu) én in Nijmegen-Oost vind je Bodhi twee. Yoga-virgins én ervaren yogalovers zijn bij Bodhi aan het juiste adres. Op beide locaties kun je namelijk veel verschillende yogalessen volgen of stijlen ontdekken. Ben je een early bird dan zijn de vroege yogalessen een ideale match. De Bodhi studios zijn lekker ruim, er hangt een relaxte sfeer en bij binnenkomst word je hartelijk begroet. Gedurende de yogales is er aandacht voor persoonlijke groei (met een kaart geef je aan of de docent je wel of niet mag aanraken) en aan het eind van de yogales word je getrakteerd op een mooie spreuk of intentie voor de dag.

Bodhi Yogashala.
Waar? Bloemerstraat 71 (locatie Centrum) en Prins Hendrikstraat 16 (locatie Oost).
Golden Star? Het Bodhi aanbod is groots: denk ook zwangerschapsyoga, massages boeken, ademwerk, coaching en mindfulnesstraining.
Prijs per les? Volg twee proeflessen voor 10,- euro, daarna kost een losse yogales 14,- euro. Maak een account aan en reserveer vervolgens je plekkie. Meer info? Check de website van Bodhi Yogashala.

Yogaspot #4: Alma Hot Yoga  

Een yogales in Nijmegen volgen zoals het zijn oorsprong kent? Dan is het tof om eens hot yoga uit te proberen. Bij Alma Hot yoga worden alle yogalessen in een verwarmde ruimte gegeven. Eerlijk is eerlijk, in het begin dacht ik: “Oh God! Hoe ga ik dit in hemelsnaam volhouden?!” Maar… geef de warmte een paar minuten de tijd en verbaas je net zoals ik hoe snel je de hitte vergeet en hoe deze je júíst ondersteunt bij het full focussen (op je ademhaling) en ontspannen. Yogalessen volgen in een verwarmde omgeving is wellicht iets uitdagender dan in een “gewone” studio, maar weet dat je een yogavorm kunt kiezen die bij je level past. Ik koos voor een uitdagende Bikramles, een krachtige en intensieve vorm van yoga. Houd je van iets meer rust en ontspanning? Kies dan voor core yoga of yin yoga. 

Alma Hot Yoga.
Waar? Gerard Noodtstraat 40.
Golden Star? Hot yoga is absoluut geen doorsnee vorm van yoga en écht wel uitdagend.
Prijs per les? 18,- euro per losse les. Wil je graag 14 dagen onbeperkt oefenen? Dan koop je een introkaart voor 22,- euro. Boek je lessen door een account aan te maken. Meer info? Website van Alma Hot Yoga.

Yogaspot #5: Ukiyo in Flow  

De ultieme vorm om te ontspannen en op te laden? Dat doe je met yoga nidra van Iris van Ukiyo in Flow. Sinds november 2022 geeft Iris haar lessen in De Zendo; een prachtige en nog redelijk nieuwe locatie verscholen in het groen naast Museumpark Orientalis. Dé aangewezen plek dus om helemaal tot rust te komen en yoga nidra te ontdekken. Je blijft de gehele yogales lang in dezelfde houding liggen en Iris’ fijne stem brengt je in diepe ontspanning (en nee dit is niet hetzelfde als slapen haha). Yoga nidra is vooral een aanrader wanneer je gestrest of druk bent óf gewoon een uur lang ontprikkeld wil worden. Na een sessie hier slaap ik altijd als een roosje. 

Ukiyo in Flow.
Waar? De Zendo (Museumpark Orientalis).
Golden Star? De Zendo is ’n nieuwe yoga place to be en daardoor dé aangewezen plek om met jezelf bezig te zijn. Love it
Prijs per les? 10,- euro voor een losse les. Aanmelden kan door een account aan te maken via de site. Side note: Iris haar yogalessen worden alleen op maandagavond gegeven. Meer info? Die vind je hier.

Yogaspot #6: Anahata Yoga  

De yogalessen van Anahata Yoga volg je op een bijzondere en sfeervolle locatie in Nijmegen, namelijk de Titus Brandsma Memorial Kerk, nét buiten het centrum in Bottendaal. Op deze intieme plek ontdek je verschillende vormen van yoga, meditatie en mindfulness. De mengelmoes van diverse docenten dragen als gemeenschappelijke deler dezelfde visie uit: “Een ontmoetingsplek zijn voor mensen uit Nijmegen en omgeving vanuit een integrale visie op gezondheid en welzijn.”. Extra tof: je kan deze prachtige ruimte ook huren voor een heel schappelijk prikkie per uur. 

Anahata Yoga.
Waar? Van Trieststraat 14.
Golden star? Sowieso de locatie! Yogales in een kerk: it’s a blessing.
Prijs per les? Prijzen variëren tussen de 10,- en 15,- euro. Wil je een aantal proeflessen doen, dan hebben ze een nog aangenamer prijsje. Meer info? Kijk even op hun website. 

Yogaspot #7: Yoga Point  

Early bird? Check dan Yoga Point op de Van Welderenstraat. Yoga Point biedt veel verschillende yogalessen en tijden aan én is toegankelijk voor je portemonnee. Ik ging bijvoorbeeld voor een vroege morning vinyasa yogales van Maike. Ben je een beginner? Dan is deze les een perfecte inkomer. Maike houdt heel erg rekening met individuele verschillen en houdingen worden op verschillende niveaus uitgelegd. Zo word je dus uitgedaagd te luisteren naar je lichaam om te kijken hoe ver jij kan gaan. Voldaan en bezweet rol je 1,5 uur later weer je mat op en sluit je dit ontspannen moment af met een warm kopje zen thee. 

Yoga Point.
Waar? Van Welderenstraat 29.
Golden star? Early bird of nachtdier: Yoga Point biedt heel veel (vroege) yogalessen aan. Extra star: de lessen zijn tevens lief voor je bankaccount.
Prijs per les? Een losse les kost 14,- euro. Wil je ontdekken of je Yoga Point een fijne plek vindt? Dan betaal je 14,- euro voor twee losse lessen, dit doe je door een account aan te maken. Meer info? Check de website van Yoga Point.

Yogaspot #8: YogaNoord 

Woon je in Nijmegen-Noord en ben je toe aan wat meer zen? Waai dan eens aan bij YogaNoord in Oosterhout. Eigenaresse Cindy legt in haar yogalessen de focus op hatha yoga en geeft daarnaast ook zwangerschapsyoga. Wist je dat hatha yoga dé meest bekende én beoefende vorm van yoga is, en daardoor ook lekker toegankelijk voor iedereen is. Het doel van hatha? Werken aan je lenigheid, kracht, zachtheid en uithoudingsvermogen. YogaNoord is het ontdekken waard zeker als je in Nijmegen-Noord woont.

YogaNoord.
Waar? Dorpsstraat 50, Oosterhout.
Golden star? Nijmegenaren uit Noord hoeven niet de oversteek naar de stad te maken om hun dag toch mindful te starten of te eindigen met een yogales.
Prijs per les? Start met een proefpakket van drie lessen voor 15,- euro. Daarna kies je voor een doorlopend abonnement of een strippenkaart. Losse lessen zijn helaas niet mogelijk. Check het rooster op de website en mail vervolgens met welke les je wil meedoen. Meer info? Check de site van YogaNoord.


Wat heb je nodig voor je (eerste) yogales?

Geïnspireerd geraakt om ook ergens een yogales in Nijmegen te volgen? Leuk! Afhankelijk van de yogales die je gaat volgen raad ik je aan om comfortable (sport)kleding aan te trekken. Zelf draag ik daarom het liefst een sportlegging en een sporttopje. Een strakke sportbeha is niet per se nodig en los haar vind ik ook minder fijn. Voordat je een yogastudio binnenloopt voor een yogales check dit lijstje:

✔️ Bij de meeste studio’s ligt er al een yogamat + props voor je klaar. Yogafan? Koop je eigen yogamat.
✔️ Een handdoek is altijd een goed idee. Voor zweet of als dekentje / prop tijdens de les.
✔️ Vind je op blote voeten lopen niet fijn? Neem dan je eigen slippers of sloffen mee.
✔️ Tussendoor iets drinken is altijd een goed idee. Denk aan een waterflesje of bidon.
✔️ Sokken heb je niet nodig tijdens je yogales, maar warme sokken aantrekken tijdens de eindontspanning is heel fijn!
✔️ Een warme trui die je – eenmaal opgewarmd – gemakkelijk uit kunt trekken.
✔️ Eventueel je eigen dekentje voor de eindmeditatie/ontspanning.

Yogalover? We schreven al eerder over yoga. Buiten yogalessen in Nijmegen? Check deze link of deze voor andere yogalessen?